Långtradare med 20 ton fisk blockerar gård

En rumänsk lastbil blockerade familjens Rubensteins gård från onsdag kväll till morgonen efter, sedan den fastnat i leran i ett förvirrat försök att nå Göteborg. Med sin last på 20 ton fisk.

ANNONS
|

Vid 17-tiden på onsdagskvällen såg Hans Rubenstein en rumänskskyltad lastbil komma körande nerför den lilla grusvägen utanför familjens hus, fyra kilometer ifrån E6. En stund senare hade lastbilen fastnat i leran utanför Rubensteins hus i Skree-berg. Bilarna kunde inte längre komma ut.

– Han sa att hans GPS hade visat att det här var vägen till Göteborg, men man måste ju använda huvet. Vägen till Göteborg, är det en liten grusväg i Munkedal? säger Hans Rubenstein. Den rumänske chauffören var på väg till Italien med en last på 20 ton fisk, som han lastat i Norge. – Det blev helt tokigt det här, säger mannen, som talar väldigt lite engelska, till Bohusläningen. Problemet för rumänen var att firman han arbetar för saknar försäkring för bärgning. Mannen övernattade därför i sin lastbil i väntan på att få tag på sin chef i Rumänien. Med kylaraggregatet på. Vid tio-tiden fick mannen äntligen tag i sin chef, och bärgning av lastbilen kunde påbörjas. Hans Rubenstein berättar att han sett många lastbilar och personbilar irra omkring i området, sedan E6:an tillfälligt stängdes av i mitten på oktober. Frågan är om skyltningen varit tillräcklig. – Vi upplever att den varit det, och har inte hört om att det skulle vara mycket problem. En och annan kör väl vilse, men det kan ju bero på att de använder navigatörer i stället för att följa skyltarna, säger Peter Behrman, pressinformatör på Trafikverket. Byggföretaget NCC, som är involverat i vägröjningen, har tidigare haft en trafikvakt på plats för att underlätta. Men vakten har nu tagits bort. Onsdagens incident är inte första gången Hans Rubenstein får oväntat besök. För ett år sen hände exakt samma sak, men den gången var chauffören från Bulgarien. Då, precis som nu, ville familjen ha ersättning för den skada chauffören skapat på deras privata väg. – Jag är lite luttrad. Den gången fick jag tag i hans chef. Han sa att jag skulle ta pengar av chauffören. Men han hade 150 euro på fickan, och det skulle han klara sig på för en resa genom Europa. Till slut kom vi fram till att chefen skulle sätta in 250 euro på mitt konto för skadorna. Men tror du att det kom några pengar? säger Hans Rubenstein. Vid bärgningen på torsdagen fick Hans Rubenstein kontakt med rumänens chef och blev lovad ersättning. – Jag vill inte på nåt sätt döma ut den här chauffören, men om man ska arbeta här så måste man kunna lite språk och ha lite utbildning. Det som retar mig är att allting ska gå ut på att transporterna blir så billiga som möjligt.

ANNONS

ANNONS