Ladugård nedbrunnen – brand spred sig till skogs

En ladugårdsbrand spred sig ut i skogen i Hedekas på lördagen. Området har spärrats av och räddningstjänsten kommer vara kvar under natten.

ANNONS
|

Vid klockan 13.07 på lördagseftermiddagen fick SOS alarm samtal om en brand i Hedekas, Munkedal.

Det handlade om en brand i en ladugård och kraftig rökutveckling som syntes flera kilometer från platsen. Branden spred sig till skogen.

– Det är en fullt utvecklad brand som spridit sig till skogen. Så det arbetar vi med just nu, säger Peter Muld, styrkeledare på räddningstjänsten i Uddevalla strax efter att de larmats till platsen.

Insatsledare Lars Samuelsson från räddningstjänsten förklarar vad som hänt

Räddningstjänst från flera olika stationer, bland annat Uddevalla och Brastad, kallades dit för att bekämpa elden. Skogsbrandflyget kopplades också in.

ANNONS

– Det är ganska mycket skog med åkrar mellan skogspartierna. Så våra förhoppningar är att vi tar det vid vägen. Så det är ingen fara för andra fastigheter just nu, säger Peter Muld på eftermiddagen.

Ingen skadad

Inga djur eller människor ska ha funnits i ladugården när branden startade. I nuläget är det oklart varför det började brinna.

– Ladugården är helt nedbrunnen men det känns som vi börjar få kontroll på brandhärdarna, säger Peter Muld vid 16:30.

När Bohusläningens reporter kommer till platsen brinner det fortfarande lite i ladugården. En rökpelare syns från långt håll och även delar av skogen intill är helt nedbrunnen och det flyger aska i luften. Röken är kraftig på eftermiddagen och stiger snabbt.

Avspärrat och explosionsrisk

Flera styrkor har på lördagskvällen vänt tillbaka. Det är avspärrat på platsen och en räddningsstyrka kommer att finnas på plats över natten för att bevaka brandplatsen.

– Det har funnits en risk för explosion då det funnits gasflaskor i ladan. Det här inte helt klart vad det varit i flaskan och enligt uppgift kan de ha exploderat innan räddningstjänsten kom dit. De ligger antagligen kvar i askan, säger Peter Muld på räddningstjänsten i Uddevalla som är en av den styrka som återvänt hem.

ANNONS

På söndagen var räddningstjänsten kvar fram till förmiddagen. De återkommer dock då och då för att kolla så det inte tar sig på nytt i blåsten. Brandorsaken är fortfarande okänd men det ska inte finnas någon misstanke om brott.

ANNONS