Låst läge inom kommunpolitiken i Munkedal

Det är långt ifrån klart vilka partier som kommer att ta över makten i Munkedals kommun de kommande fyra åren. Karin Blomstrand (L) konstaterar att läget inom kommunpolitiken är låst.
– Det kan sluta precis hur som helst, säger hon.

ANNONS
|

Sverigedemokraterna blev det största partiet med tolv mandat i kommunvalet i Munkedals kommun vid valet i september. Partiets gruppledare Louise Skaarnes har tidigare sagt till Bohusläningen att Sverigedemokraterna räknar med att få posten som kommunalråd.

Men det är långt ifrån klart att Sverigedemokraterna kommer att lyckas med detta eftersom det finns flera andra ledande politiska grupperingar.

Karin Blomstrand är ensam företrädare för Liberalerna och lyckades hänga kvar i kommunpolitiken med ett nödrop. Hon är beredd att prata med samtliga politiska partier utom Sverigedemokraterna.

– Jag tycker det är viktigt med en ny skola i Munkedal och ett äldreboende som placeras i Munkedal och inte i Dingle. Sverigedemokraterna har en annan uppfattning i de här frågorna.

ANNONS

Oklart

Det är också oklart om Sverigedemokraterna kommer att få politiskt stöd av Moderaterna.

– Det jag kan säga är att det går både bakåt och framåt i förhandlingarna lokalt, säger Ann-Sofie Alm (M) som inte har några ytterligare kommentarer i nuläget.

I nuläget finns det tre politiska block i Munkedals kommun. Nämligen Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som har elva mandat. Moderaterna, Liberalerna, Centern och Kristdemokraterna har tillsammans 12 mandat och tillsammans får lika många mandat som Sverigedemokraterna.

– Jag vet inte hur det kommer att sluta. Man kan väl säga att politiken är i ett slags limbo, säger Karin Blomstrand.

Senast i december tas beslut om vem som ska bli nytt kommunalråd i Munkedals kommun de närmaste åren. Ett namn som nämnts är Louise Skaarnes, gruppledare för Sverigedemokraterna i Munkedals kommun. Eller Heikki Klaavuniemi (SD) som blev petad som regionråd och letar efter ett nytt politiskt uppdrag.

Kan bli avgörande

Frågan om en ny skola och äldreboende i Munkedal kan bli avgörande när det gäller den nya politiska ledningen i Munkedals kommun. Den uppfattningen har i alla fall Liza Kettil (S) som är redo att bli kommunalråd om hon får chansen.

– Jag har aldrig varit med om en situation där läget varit så låst. Vi har ännu inte fått något förslag alls om vem eller vilka som är redo att ta över makten.

ANNONS

På torsdag är det fullmäktige i Munkedal och då kommer fullmäktiges presidium och valberedning att väljas. Dessutom ska ett nytt tillfälligt kommunalråd utses efter Christoffer Östling (M) som bestämt sig för att sluta på grund av flytt. Senaste i december är det dags för ordinarie val till styrelser och nämnder.

– På torsdag får vi en första indikation på hur styret kommer att bli, säger Liza Kettil.

Bohusläningen har sökt Sverigedemokraterna för en kommentar.

LÄS MER:Sverigedemokraterna petar gruppledaren Heikki Klaavuniemi

ANNONS