Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Liberala ungdomsförbundet har klistrat upp ett 50-tal Prideflaggor i Munkedals kommun natten till onsdag.
Liberala ungdomsförbundet har klistrat upp ett 50-tal Prideflaggor i Munkedals kommun natten till onsdag.

Liberal flaggkupp i Munkedal under Pride

Under natten till onsdagen klistrades ett antal regnbågsflaggor upp vid ingången till fullmäktigelokalen i Dingle och på dörren till kommunhuset i Munkedal. Liberalernas ungdomsförbund stod bakom aktionen. Orsaken är att fullmäktige och partiets företrädare sagt nej till att hissa regnbågsflaggor under West Pride.

– Våra företrädare i fullmäktige har röstade nej till att regnbågsflaggan får hissas under West Pride, säger Soroush Rezai, distriktsordförande för Liberala ungdomsförbundet i Väst.

Pappersflaggor

Det var under natten till onsdag som ett antal ungdomar i Liberala ungdomsförbundet åkte till Munkedal och Dingle och klistrade fast ett 50-tal mindre Prideflaggor i papper vid ingången till fullmäktigelokalen i Dingle och vid kommunhuset i Munkedal.

– Att Liberalerna säger nej på detta sätt är oförlåtligt Vi har gjort denna markering eftersom vi vill sända en signal till boende i Munkedal som hör till den här gruppen att de har ett stöd av oss även om våra lokala företrädare inte tycker detta, säger Soroush Rezai.

Behandlas lika

Karin Blomstrand (L) som är gruppledare för partiet i Munkedal försvarar beslutet om att inte flagga för West Pride.

– Den policy som antogs innebär att svenska flaggan, andra nationers flaggor och kommunflaggan får lov att användas, säger hon. Det handlar inte om att vi är mot HBTQ-personer, utan att alla organisationer ska behandlas lika.

Det var i april som fullmäktige i Munkedals kommun med siffrorna 23-11 röstade nej till att hissa Prideflaggan i samband med West Pride med hänvisning till förordningen för allmänna flaggdagar.

I flera andra kommuner i vårt område är det fritt fram att flagga med Prideflaggan, så är det exempelvis i Uddevalla, Lysekils, Sotenäs och Orust kommuner.