Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Karin Blomstrand (L) får skarp kritik tillsammans med övriga Munkedalsliberaler. Pär Gustafsson (L), ordförande för Liberalerna i Västsverige kräver att de avslutar samarbetet med SD. Bild: Ingvar Spetsmark, Pressbild
Karin Blomstrand (L) får skarp kritik tillsammans med övriga Munkedalsliberaler. Pär Gustafsson (L), ordförande för Liberalerna i Västsverige kräver att de avslutar samarbetet med SD. Bild: Ingvar Spetsmark, Pressbild

Liberalerna i Munkedal kan tvingas gå i opposition

Liberalerna i Västsverige kräver att partiet i Munkedal avbryter samarbetet med Moderaterna och Sverigedemokraterna och går i opposition, rapporterar P4 Väst.
– Vi Liberaler är och ska vara Sverigedemokraternas motpol, säger Pär Gustafsson, ordförande för Liberalerna i Västsverige.

Efter valet 2018 inledde Liberalerna i Munkedal ett valtekniskt samarbete med Moderaterna och Sverigedemokraterna. Ett beslut som bland annat fått kritik av Liberala ungdomsförbundet, som krävt att Munkedals-politikerna ska uteslutas.

Nu riktar även Liberalerna i Västsverige skarp kritik mot lokalavdelningen i Munkedal och kräver att man avslutar samarbetet och går i opposition, något P4 Väst var först att berätta om.

– En enig styrelse beslutade att rikta skarp kritik mot Liberalerna i Munkedal. Vi Liberaler är och ska vara Sverigedemokraternas motpol. Det har vi ett landsmötesbeslut på och det är uteslutet för ett liberalt parti att samarbete med SD, säger Pär Gustafsson, ordförande för Liberalerna i Västsverige.

Riktar inga krav på uteslutning

De västsvenska Liberalerna vill i nuläget inte gå lika långt som Ungdomsförbundet och rikta krav på uteslutning.

– Jag tycker att det är för tidigt för att spekulera i det nu. Vi ska inleda en fördjupad dialog med Munkedal och har pratat med deras företrädare i dag. De kan ta ett antal steg på vägen redan nu.

Gustafsson pekar på inträdesordningen, som avgör vem som hoppar in om en liberal politiker är frånvarande. I nuläget ersätts de i första hand av andra liberaler, i andra hand av moderater och i tredje hand Sverigedemokrater.

Karin Blomstrand är ordförande för Liberalerna i Munkedal. Hon nåddes av kravet under tisdagen.

– Jag förstår absolut deras åsikt och har full respekt för det. Vi har inte tagit ställning till kravet ännu. Vi ska titta på hur vi ska kunna avsluta det på ett bra sätt och om vi ska avsluta det. Vi ska diskutera det i partigruppen, säger Blomstrand.

"Inte det valresultat vi ville ha"

Blomstrand säger att beslutet att inleda ett valtekniskt samarbete med Sverigedemokraterna och Moderaterna kom under en extraordinär tid.

– Naturligtvis var vi medvetna om att det vi gjorde inte var fullt okej. Men Munkedal är också i en situation där Sverigedemokraterna är det största partiet. Vi har haft ett långt resonemang och kommit fram till att vi måste respektera valresultatet. Det är inte resultatet vi ville ha, men det var det vi fick. Vi har handlat utifrån en exceptionell situation i Munkedal.

Samtal mellan partiet i Västsverige och det i Munkedal kommer att inledas efter EU-valet. Dessutom står man inför ett partiledarval som ytterligare kan skjuta upp dialogen.

– Nu har vi ett Europaparlamentsval som vi fokuserar på. Samtalen kommer att återupptas efter valrörelsen, säger Pär Gustafsson på Liberalerna i Västsverige.