Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Livaktig kulturförening i Sörbygden firar 30 år

I år är det 30 år sedan Sörbygdens musik och kulturförening startade. Det uppmärksammas på flera olika sätt med olika typer av evenemang. Dessutom pågår förberedelserna för fullt för ännu ett bygdespel som brukar locka mellan 600 och 800 besökare.

– De återkommande bygdespelen betyder en hel del för föreningens ekonomi. Det handlar om ett evenemang som brukar locka många besökare och inkomsterna som vi får in räcker till att ordna ett antal evenemang som har med musik eller kultur att göra, säger Gerd Berg, ordförande i Sörbygdens musik och kulturförening.

Det brukar ta ungefär ett år att skriva och repetera bygdespelet som spelas vartannat år. Flera av de tidigare föreställningarna har handlat om hur människor levde på Kynnefjäll på 30 och 40-talen.

Ett steg framåt

– Det jag kan avslöja i år är att vi tar ett steg fram till 50-talet och närmare Hedekas, säger Rolf Berg, en av de som är inblandade i arbetet med föreställningen.

I framtiden är det meningen att den nya arenan som håller på att byggas ska användas i samband med bygdespelet.

Gunilla Lindskog och Gerd Berg ser fram mot nya musik och kulturevenemang i Sörbygden.. Bild: Ingvar Spetsmark

Det finns en hel del aktiva föreningar, exempelvis Friluftsfrämjandet och Hedekas IF i Sörbygden. Small Lake Meet Cruisers arrangerar den återkommande cruisingen i Hedekas i slutet av juni i samarbete med Sörbygdens samhällsföreningen. Musik och kulturföreningen är med som sponsorer.

Sörbygdens musik och kulturförening roll i Sörbygden är skapa musik och kulturevenemang. Föreningen arbetar aktivt för att få med fler yngre i föreningen och har lyckats få in fler yngre i styrelsen.

Flera evenemang

30-årsfirandet inleddes redan i november förra året och kommer att pågå under större delen av året.

– Orsaken till detta är att diskussionerna att starta föreningen började så smått under 1988, säger Rolf Berg. Ett år senare tog vi beslut att starta föreningen.

Hittills i år har det varit ett familjeprogram på bygdegården med uppträdande av musikhandledaren Magnus Pettersson och kalas med underhållning.

Lördagen den 4 maj dyker Barockakademien Göteborgs symfoniker upp på bygdegården. Dessutom planeras för ett antal natur och kulturvandringar under våren. Och så blir det logdans i Lindskogs lada den 16 Augusti.

– Vi brukar ordna cirka tio evenemang varje år, säger Gunilla Lindskog som varit med i föreningen nästan ända sedan starten.