Studie. Martin Norrman från Dingle är en av patienterna som får medicinen Plenadren. Han vittnar om en bättre livskvalité.
Studie. Martin Norrman från Dingle är en av patienterna som får medicinen Plenadren. Han vittnar om en bättre livskvalité.

Livet tillbaka med svensk medicin

En ny studie visar att patienter med den sällsynta Addisons sjukdom upplever större livskvalitet med en svensk medicin. Martin Norrman från Dingle är en av de patienter som varit med i studien.

ANNONS
|

Medicinen i fråga är Plenadren som forskats fram vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Addisons sjukdom är en sällsynt kronisk sjukdom som innebär att kroppen inte har förmåga att tillverka sitt eget kortisol, ett livsnödvändigt hormon som bland annat styr omsättningen av fett, socker och proteiner.

Läkemedlet har funnits på marknaden sedan 2011. Forskarna har nu släppt en studie om hur patienter med Addisons sjukdom mår efter behandlingen.

- Vi vet att patienterna ofta lider av trötthet, ångest och har större sjukfrånvaro. Det vi ser är att de får större livskvalitet, är mindre trötta och att det allmänna välbefinnandet är bättre, säger Ragnhildur Bergthorsdottir, överläkare i endokrinologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg som lett studien i samarbete med kollegor i Linköping.

ANNONS

Forskarna valde bland annat att mäta fem olika faktorer som handlar om rörlighet, egenvård, vardagliga aktiviteter, smärta och oro. De har även studerat det allmänna välbefinnandet och hur orken känns i kroppen.

En av de 134 patienter som medverkat i studien är Martin Norrman från Dingle. Martin startade den svenska Addisonföreningen 2003 för att han tyckte att det inte fanns någon information om sjukdomen. Han har flera års erfarenhet av den nya medicinen.

- Jag är generellt mycket piggare och orkar mer fysiskt. Nu behöver jag normalt bara ta en tablett på morgonen som gör att kortisolnivån håller en jämnare kurva under hela dagen. Tidigare var det två eller tre tabletter och det var lätt glömma bort, säger Martin och ritar upp diagram på ett papper.

Studien visar att Martin inte är ensam om att uppskatta den nya doseringen.

- Att det är enklare, bara en dos om dagen är otroligt viktigt. Tidigare har patienterna tyckt att det är jobbigt med flera doser på obekväma tider, säger Ragnhildur Bergthorsdottir.

Likt många andra läkemedel finns det biverkningar, men forskarna har kommit fram till att Plenadren inte skiljer sig från konventionell behandling.

- Vi har inte sett några andra biverkningar. Vi kollar på olika saker, bland annat att blodtrycket och sockret ser rätt ut, och det är likgiltigt vad gäller biverkningar, säger Ragnhildur Bergthorsdottir.

ANNONS

Martin har själv inte upplevt några allvarligare biverkningar mer än trötthet. Men om det beror på tabletterna eller sjukdomen i sig är svårt att veta, säger han.

Tabletterna omfattas i dag inte av högkostnadsskyddet, vilket konkret kan göra det väldigt dyrt för vissa patienter. Efter årsskiftet väntas medicinen bli tillgänglig för alla. Först ska Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket besluta om det ska gå in under högkostnadsskyddet. Under tiden kan man i vissa landsting söka och be om kostnadsersättning för Plenadren om doktorn beskriver varför denna patient ska få det.

- Tabletterna är sjukt dyra. Som det ser ut i dag, utan högkostnadsskyddet, är de så dyra att man inte har råd. 50 tabletter kostar runt 6 000 kronor, säger Martin som hoppas att medicinen kommer bli billigare i framtiden.

Forskarna kommer fortsätta arbetet med att följa patienterna.

- Det är väldigt roligt och intressant att det är ett godkänt läkemedel som kommer från Sverige och Göteborg. Att få marknadsgodkännande på medicin är väldigt svårt. Det har inte hänt på länge och det är glädjande, säger Ragnhildur Bergthorsdottir.

Största delen av patienterna har haft den nya behandlingen med Plenadren i mer än tre år.

134 personer har deltagit i studien. 36 patienter (25 %) behandlades med Plenadren, en tablett på morgonen. Resten hade konventionell hydrokortisonbehandling 2-3 ggr/dag.

Patienterna svarade på frågor som mäter fem olika faktorer: rörlighet, egenvård, vardagliga aktiviteter, smärta och oro.

Studien visar bland annat att patienterna som använt den nya medicinen upplever större livskvalitet än de som använde den gamla, och mer sällan missar att ta sina tabletter.

ANNONS