Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Ljusare utsikter för plantskolor när vårvädret bjuder till

Ifjol ställde den kalla våren och torra sommaren till med stora problem för flera handelsträdsgårdar. Men nu ser det ljusare ut med en bra vår som lett till att många började trädgårdsarbetet redan i mars. Och nu har trädgårdssäsongen startat på allvar. Det märker man av på Munkedals plantskola.

– Det fina vädret har inneburit att många satte igång och gjorde i ordning i sina trädgårdar redan i mars, säger Alf Jantén som driver Munkedals Plantskola tillsammans med frun Anne-Mari Jantén.

Men om vi backar bandet och blickar tillbaka så var 2018 en trist period för landets plantskolor och handelsträdgårdar. Många avstod från att plantera nya blommor eller växter på grund av torkan.

Märkte av

– Detta märkte vi givetvis av. Försäljningen av olika produkter till konsument minskade med omkring 20 procent. Däremot lyckades vi öka omsättningen på plantskolan. En förklaring är att vi fick en hel del anläggningsarbeten, exempelvis utanför förskolor, svarar Alf Jantén.

Förutom torkan ställde fjolårets kalla vår till det. Säsongen kom igång närmare två månader senare jämfört med i år.

– En kall vår ställer ofta till med större problem än en torr sommar. Nu hoppas jag på en mer normal sommar i år med lite mer nederbörd.

Trädgårdssäsongen brukar sätta i gång på allvar under påskhelgen. Allt fler besökare besöker plantskolan på Stale i Munkedal för att köpa jord, blommor, buskar, frön eller andra saker som har med trädgården att göra. Det kommer leveranser av blommor eller växter från Sverige eller andra länder till plantskolan i stort sett varje dag.

– En ny trend är att allt fler vill odla något som går att äta. Det handlar om en trend som ökat på senare år. Det blir exempelvis allt populärare att odla hasselnötter. Det är många som är intresserade av en växt som heter blåbärstry, säger Alf Jantén.

Tål kyla

Det handlar om en blåbärsbuske som även tål kyla och som passar bra i många svenska trädgårdar.

Munkedals Plantskola har den här säsongen köpt in en hel del frön för de som är intresserade av att odla tomater, morötter, sallader eller något annat i trädgården eller på balkongen. Att odla ekologiskt är något som intresserat allt fler.

Trädgårdshandeln är en bransch i Sverige som det går bra för. Enligt jordbruksverkets senaste statistik från 2017 var omsättningen 5, 3 miljarder om man räknar med trädgårdsproduktionen utomhus och i växthus. Det är en ökning med tio procent jämfört med föregående år.