Kusken Gunnar Hansson har med sin son Anders som medkusk när de testar vattenhindret tillsammans med fjordhästen Gunteman.
Kusken Gunnar Hansson har med sin son Anders som medkusk när de testar vattenhindret tillsammans med fjordhästen Gunteman.

Mästerskapsdags för brukshästar

Det råder febril aktivitet på det fält vid Dingle naturbruksgymnasium där ett tiotal personer bygger olika kreativa hinder.

ANNONS
|

Sedan i tisdags har förberedelserna inför NM och SM för brukshästar varit i full gång och till helgen kommer de tillresta ekipagen göra upp i grenarna skogskörning, brukskörning och bruksridning.

Uno Kristiansson kommer från JUF, Jordbrukare-ungdomens förbund, och är den som ansvarar för byggandet av brukskörningsbanan. Han tittar nöjt ut över de utmaningar som i helgen ska övervinnas av ekipagen, alltså hästen, kusken och medkusken.

Särskilt svårt är lydnadsmomentet då de ska ta sig över en streckad presenning.

– Hästarna uppfattar det svarta som bottenlöst. Hästen ska lita på sin kusk – det är samspelet som gäller! berättar Uno.

De olika tävlingsgrenarna härstammar från hur man förr i tiden arbetade i skog och mark. Men länge låg tävlingsformen i glömska, innan den 1988 startades upp genom ett nytt svenskt mästerskap för brukshästar.

ANNONS

– Jag vet inte riktigt hur många, men i dag kan det ligga på mellan 800 till 1000 tävlande i landet, säger Uno.

Under helgen ska ett drygt 30-tal ekipage tävla om att bli bäst i Sverige och i Norden, då de båda tävlingarna avgörs samtidigt.

Något som sticker ut är den stora åldersspridningen. Den yngsta tävlande är 14 år gammal och den äldsta är 77, men alla tävlar de mot varandra.

Gunnar och Anders Hansson har just provkört alla hinder tillsammans med fjordhästen Gunteman för att se att allt var rätt uppsatt.

– När det kommer till SM-nivå så gör de banorna så svåra som möjligt, men de är inte omöjliga, säger Gunnar.

Från en skogsdunge en bit bort kommer Gert Skog med sin ardennervallack Julius. De har just provat banorna för skogskörningen.

– De fungerar jättebra och jag tycker att det är fantastiskt roligt att tävlingen hamnat i Dingle, säger han.

Flera av dem som arbetar på fältet påpekar att det viktigaste nu är att det blir fint väder så att det kommer en stor publik.

Välförberett verkar det i vilket fall vara för dem som vill utmana serpentiner, lastbryggor och ett mycket välfyllt vattenhinder.

Lördag 21 juli

08.00 Tävlingsstart SM skogskörning

09.30 Tävlingsstart SM bruksridning

16.00 Prisutdelning

Söndag 22 juli

08.00 Tävlingsstart SM brukskörning

16.00 Prisutdelning

ANNONS