Kommunalrådet Jan Hognert (M) anser att även Munkedals kommun ska bidra till produktionen av el i Sverige.
Kommunalrådet Jan Hognert (M) anser att även Munkedals kommun ska bidra till produktionen av el i Sverige. Bild: Privat

Majoritet för satsning på vindkraft på Skottfjället

Det finns ett stort politiskt stöd för den planerade satsningen på åtta 220 meter höga vindkraftverk på Skottfjället i Munkedal. En majoritet av politikerna i kommunstyrelsen har ställt sig bakom det yttrande som innebär att satsningen får genomföras.

ANNONS
|

Ansökningar från företaget Arise om att få bygga vindkraftverken handläggs av miljöprövningsdelegationen på länsstyrelsen som begärt ett yttrande av kommunstyrelsen i Munkedals kommun. Något Bohusläningen tidigare rapporterat om.

En majoritet av de politiska partierna ställde sig på senaste mötet i kommunstyrelsen bakom den planerade satsningen och det fanns inte några planer på att utnyttja det kommunala vetot och stoppa vindkraftsparken.

– Behovet av el kommer att öka kraftigt i framtiden och alla måste göra sitt för att det ska produceras mer el i Sverige. Vi kan som kommun inte säga nej och utgå från att det ökade behovet av el ska tillgodoses i andra kommuner. Eller genom att vi får el från de norra delarna av Sverige, säger Jan Hognert (M), kommunalråd i Munkedals kommun.

ANNONS

Han fortsätter:

– Vi har träffat företrädare från bolaget i ett tidigare skede och i det läget var samtliga politiska partier för satsningen. Så blev det inte i kommunstyrelsen.

Bör göra som Lysekil

Sverigedemokraterna hade nämligen ändrat uppfattning i den här frågan och var det enda parti som röstade nej till vindkraftsparken.

– Lysekils kommun har valt att lägga in det här området som naturskyddsområde i sin översiktsplan och vi tycker att vår kommun ska göra likadant, säger Christoffer Wallin, gruppledare för Sverigedemokraterna.

Den aktuella platsen där vindkraftsparken ska byggas ligger 2, 5 kilometer sydväst om Dingle. I ansökan ingår också tillfartsvägar, plats för kranar och teknikbyggnader. Det finns idag ett tillstånd från 2009 att bygga 13 vindkraftverk med en höjd på 150 meter vardera på Skottfjället.

Viktigt steg

Arise har ansökt om tillstånd enligt miljöbalken för att i stället sätta upp åtta vindkraftverk med en höjd på 220 meter vardera. Det handlar om en satsning i storleksordningen en halv miljard kronor. Vindkraftverk av den här storleken kan producera 18 miljoner kilowatt per år. Det är den mängd energi som behövs för att värma upp 1000 villor.

Daniel Johansson, vd på Arise, räknar med att satsningen på en vindkraftspark på Skottfjället kan inledas om två till tre år när alla tillstånd är klara. Han välkomnar kommunstyrelsens beslut.

ANNONS

– Det är naturligtvis något vi är glada över och ett viktigt steg framåt för projektet, säger han.

ANNONS