Miljonsatsning ska få fler att bo kvar

Munkedal får pengar av staten för att fler ska bo kvar och flytta dit. De är en av tio kommuner i landet som fått utmaningen att vända trenden.

ANNONS
|

Tre miljoner får projektet "Stärkt lokal attraktionskraft" kosta. Hälften står Tillväxtverket för, en fjärdedel regionen och en fjärdedel Munkedals kommun. Projektet sjösattes i november 2016. Det handlar om att hitta metoder och strategier när det gäller näringslivet, landsbygden, turist- och besöksnäring och ta fram en ny policy för offentlig upphandling i kommunen. Och allt hänger ihop om invånarna och skatteunderlaget ska öka. Näringslivs- och landsbygdsutvecklare Jan-Erik Larsson, gnuggar händerna på sitt kontor vägg i vägg med kommunalrådet Åsa Karlsson (S). – Tidigare hade vi inga ordentliga styrdokument. Om ett företag ville etablera sig i kommunen började man jobba när behovet uppstod, säger han. Willab Garden är en etablering som kommunen - elva nya arbetstillfällen - kan glädja sig åt. – Varför valde de oss, sådant ska vi forska i, dra nytta av och bryta ner i en handlingsplan när vi jagar nyetableringar.

ANNONS

Anders Williamsson, vd, för Willab Garden kan redan nu ge sin förklaring. – Nästan hälften av våra kunder är norrmän. Pendlingsavståndet till norska gränsen är två timmar. Vi ville också nå marknaden i Bohuslän. Annat på kravspecifikationen var skyltläge längst E 6:an. Priset på tomtmarken skulle vara konkurrenskraftig - det fanns förberedd industrimark - bygglovsprocessen gick snabbt. Ett annat önskemål var att Willab Garden skulle vara det primära utflyktsmålet. Därför var en etablering på Torp helt fel. Den 1 juni 2014 togs första kontakten med kommunen. Den 1 april 2015 kunde man inviga butiken. Andreas Nilsson, platschef på Willab Garden, berättar att tre av de anställda bor i Munkedal. Andra pendlar till Munkedal från Uddevalla och där omkring. Själv har platschefen flyttat till Lysekils kommun. Varför bosatte du dig inte i Munkedal? – Alla har olika preferenser. Jag har bott i Köpenhamn, Malmö, Helsingborg och trivs bäst med närheten till havet. I Munkedal hittade han inget boende som kändes tillräckligt attraktivt just då.

När man bara tittar på siffror och statistik kan det verka märkligt att 12 pendlar in från Mellerud och sedan åker hem. Men egentligen är det inte så underligt. När Håfreströms bruk lades ner fick de anställda möjlighet att jobba på Arctic Paper. Troligen är det dessa som fortfarande pendlar till Munkedal. Hur kan man få Munkedal att likna Mellerud? Och på så sätt få fler bofasta och större skatteunderlag. Det är nöten att knäcka och om alla 1353 personer som pendlade till Munkedal flyttade till Munkedal så skulle mycket se annorlunda ut. Kan man dessutom få dem att gifta sig och skaffa 1,5 barn så skulle det bli bra fart i näringslivet. Hur detta skulle bli möjligt anser sig den nybildade Moderata ungdomsföreningen, MUF, i Munkedal ha svar på. – Allt beror på den höga kommunalskatten, säger ordföranden Robin Karlsson Dahlgren, 19 år. Ingen vill flytta till en kommun som har näst högst kommunalskatt i landet. Eddie Nilsson 18 år, ledamot och Dennis Gillberg 18 år, vice ordförande håller med. Alla bor i Munkedal och tillhör en attraktiv målgrupp för vilken kommun som helst. 2015 flyttade 179 personer från Munkedal i åldrarna 18-24 år. Å andra sidan flyttade 153 in i samma åldersgrupper. – Munkedal behöver sättas på kartan. Infarten måste snyggas upp. Ingen blir glad av att se gamla nedlagda bensinstationer. Älven och naturen omkring är fin. Men man satsar inte tillräckligt på ungdomar som har andra intressen än sport, menar MUF-föreningen.

ANNONS

Jan Erik Larsson, som både varit statistikansvarig och marknadsföringsansvarig, har förstås också ett visst hum. – 2003 - 2004 fick vi ett uppdrag av politikerna att ta reda på vad som gjorde att människor flyttade från Munkedal och varför flyttade folk till Munkedal så vi gick ut med en enkät. Svarsfrekvensen var cirka 30 procent. Denna undersökning pågick ända fram till 2015. Och det var bara ett enkätsvar som indikerade att skattetrycket skulle påverka utflyttning. Istället var de tre viktigaste faktorerna relationer, jobb och utbildning utanför kommunen. När det gällde inflyttning var skälen i stort sett desamma, samt fördelaktiga fastighetspriser. – Människor får ändrade familjeförhållande, skiljer sig, får jobb eller studerar i Munkedal plus gynnsamma fastighetspriser När Ikea etablerade sig på Torp och Uddevalla kommun satsade 350 miljoner på infrastruktur blev Munkedal den stora vinnaren. Låglöneanställda hade inte råd att köpa hus i Uddevalla men i Munkedal. – Då låg det säkert 50 fastigheter till salu på Hemnets sida. I dag kanske fem, säger näringslivsutvecklaren som menar att motorvägen som stod klar 2008 förändrade allt. – Det människor frågar efter är bra skola, vård och omsorg, fyller kommunalrådet Åsa Karlsson (S) i, och det är också det vi satsar på i budgeten. Hon har inte någon kommunalskattesänkning på agendan. – Allt går ut i verksamheterna.

ANNONS

Hur många inflyttade behövs då för att sänka skatten? Det kanske är marknadsföring som saknas? Visserligen får man en reflex i kommunhusets reception om man vill. Och varje gång media tar upp roliga kommunslogans brukar "Munkedal - mer av livet" komma upp. – Ett tag hade vi mellan fjäll och hav, minns Jan-Erik Larsson, tillsammans med andra Bohuskommuner. Vad gör kommunen annars för att sticka ut? En arbetsgrupp är tillsatt för att ta fram en marknadsföringsplan. Redan är två mässor inplanerade som syftar till att visa upp Munkedals näringsliv för ungdomarna inför gymnasievalet. – Dessutom satsar Munkedals kommun på en näringslivsbilaga i Göteborgs-Posten snart, säger Jan-Erik Larsson. Förr upphandlade kommunen reklambyråtjänster när man ville attrahera privatpersoner För att få nyetableringar samarbetar man med de andra kommunerna i Fyrbodal i Position väst och har en monter på till exempel Business Sweden och Logistik - och transportmässan i Göteborg.

Och visst har Munkedal potential. Det hävdar Maria Engström, programansvarig på Tillväxtverket för Stärkt lokal attraktionskraft. 83 kommuner sökte pengar. Munkedal var en av de 10 utvalda och den enda kommunen i Västra Götalands-regionen. – Det finns massa teorier om vad som attraherar. Men de vikigaste är Infrastruktur. Det handlar om vägar, fibernät och vård, skola, omsorg, attraktiva bostäder och rättsäkra beslut Eftersom det handlar om ett regeringsuppdrag finns det också givna riktlinjer. Tillväxtverket kan bara finansiera ett projekt till 50 procent. Så kravet är att regionen tillsammans med kommunen lägger tid och/eller pengar som finansierar resten. – Och att regionen och kommunen ska ha ett publikt arrangemang där de sprider kunskapen. De 10 kommunerna ska också träffas och utbyta erfarenheter och ge en extra boost till kunskapen. Jan-Erik Larsson älskar sitt lokala näringsliv och flera företag har fått gasellpris utnämnda av tidningen Dagens industri. Gasell innebär att företagen vuxit snabbt på kort tid, ökat omsättning, lönsamhet och anställda. Men trots gasellutnämningar och positiva siffror behövs det fler invånare i Munkedal. För varje ny invånare som flyttar in fylls kommunkassan med 40 000 kronor. Detta enligt Sveriges kommuner och landstings schablonberäkningar.

ANNONS

Fakta/Munkedals kommun Invånare: 10 360 Kommunalskatt: 23,63 kr Styre: S och C Inflyttning: 817 personer Utflyttning: 860 personer Pendling ut: 2184 Pendling in: 1353 Bor och arbetar i kommunen: 2592

Fakta/ Stärkt lokal attraktionskraft Tillväxtverket har i uppdrag att under perioden 2015–2018 genomföra programmet Stärkt lokal attraktionskraft. Programmet ska stödja och vidareutveckla det arbete som kommuner och andra aktörer bedriver för ökad attraktionskraft. Kommunerna får finansiering för att utveckla ett systematiskt och långsiktigt arbete för stärkt attraktionskraft utifrån lokala förutsättningar. För kommuner är det viktigt att locka till sig människor och företag, och få dem att vilja stanna. Tillväxtverket stöttar tio pilotkommuner i arbetet med att systematiskt och långsiktigt stärka attraktionskraften. Flen, Gotland, Haninge, Härjedalen, Kramfors, Munkedal, Surahammar, Vimmerby och Östhammar samt Överkalix Utveckling AB.

Fakta/ Munkedals näringsliv Största arbetsgivare i Munkedal är kommunen, största privata arbetsgivare Arctic paper med 300 anställda 86 procent småföretag med färre än fem anställda Bygg- och handel har flest anställda

ANNONS