Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Misstänkt våldtäktsman höll sig undan i tre år

Nu väntar rättegång för en man som åtalats för en våldtäkt i Munkedal. Brottet skedde i december 2015.

I december 2016 åtalades en polsk man i 35-årsåldern, misstänkt för att ha våldtagit en kvinna i Munkedals kommun. Han ska enligt åtalet ha knuffat omkull kvinnan, och betvingat henne med sin kroppstyngd samtidigt som han höll fast kvinnans armar medan han förgrep sig på henne. Våldtäkten hade då skett ett år tidigare, den 20 december 2015.

Men sedan hände inget mer. Rättegången som var tänkt att hållas i februari 2017 fick ställas in, eftersom den åtalade mannen, som tidigare var skriven på en adress i Uddevalla, var borta.

– Han har inte varit här på många år. Han har varit i Polen under en lång tid, säger åklagare Patrik Stintzing som har hand om fallet.

Mannen efterlystes och flera försök har gjorts att finna mannen och delge honom stämningsansökan. Och flera rättegångar har varit planerade men har fått ställas in. Men genom samarbete med polska myndigheter har det svenska rättsväsendet till slut fått tag i den misstänkte. Han var sedan tidigare häktad i sin frånvaro, men greps förra veckan av polis i Polen.

– Det utfärdades en europeisk arresteringsorder, så såg polska myndigheter till att han greps och fördes till Gdansk. Där kom Kriminalvårdens transporttjänst och hämtade honom, berättar Patrik Stintzing.

Nu är han förd till Uddevalla, och under måndagen beslutade Uddevalla tingsrätt att häkta mannen. På torsdag, på dagen tre år efter våldtäkten, kommer den misstänkte mannen att ställas inför rätta.