Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Vidarsson, klinikchef, och Therese Magnusson, djurvårdare, möter ofta på hundar som är överviktiga. Delvis beroende på bristande motion.
Jonas Vidarsson, klinikchef, och Therese Magnusson, djurvårdare, möter ofta på hundar som är överviktiga. Delvis beroende på bristande motion.

Motionsbrist för hunden ger övervikt och oro

En timme om dagen. Minst. Så mycket motion behöver människans bästa vän. Mer än hälften av alla hundägare ­motionerar sina hundar mindre än så, visar en undersökning.
– Hundar är som oss, alla mår bra av att röra på sig, säger ­veterinären Jonas Vidarsson.

Precis som människor behöver hundar motion. Genomsnittligt behöver hundar en timmes ordentlig promenad per dag. Mer än hälften av alla hundar får dock för lite motion, visar en undersökning från Yougov, genomförd på uppdrag av Anicura. 13 procent motionerar sina hundar mellan noll och fem timmar per vecka.

– För en sällskapshund, som inte kan springa fritt på en gård eller i naturen, är det alldeles för lite, ­säger Jonas Vidarsson, veterinär och klinikchef på Dingleveterinärerna.

Konsekvenserna av att våra fyrbenta vänner inte får tillräckligt med motion kan vara många. Dels kan hunden bli överviktig och missar chansen att bygga muskler. Vidarsson påpekar också att hundar kan bli understimulerade och utveckla avvikande beteenden.

– Det får psykosomatiska följder. Hunden kan börja bita sig i tassen och dricka stora mängder vatten för att den inte vet vad den ska göra, säger han.

Brist på motion

Veterinären i Dingle ser ofta hundar som lider av övervikt. Orsakerna beror ofta på flera faktorer. En av dem är brist på motion, en annan kan vara för mycket eller fel typ av mat.

– Precis som med människor är det individuellt. Vissa har lättare för att bli överviktiga, säger han och fortsätter:

– Sedan beror det på vilken ras hunden är. Vissa, som jakthundar, behöver mer motion. Man måste även anpassa sig efter om hunden är kastrerad. En kastrerad hund går lättare upp i vikt, och då måste man ha foder för kastrerade hundar.

Vidarsson påpekar också att ­motion inte behöver innebära promenader. Många hundar uppskattar simning. Det är också viktigt att anpassa motion efter vad som passar hunden.

– För en hund som är gammal och har ont i lederna är det bra att ta långa promenader i maklig takt. Det passar inte dem att ta med dem ut på en cykeltur, säger han.

"Sex timmar promenad"

Nyckeln för att undvika en överviktig och understimulerad hund är att ha regelbundna promenader ofta.

– Det viktigaste är att man är ute och går varje dag. Det fungerar inte att bara rasta hunden kort på veckorna och sedan ta en sex timmar lång promenad på helgen, säger Jonas Vidarsson.

Hur motionerar du din hund?

Bild: Lasse Edwartz
Bild: Lasse Edwartz

Lena Eriksson, Uddevalla, med hundarnas Balder och Fixa.

– Att gå ut med hunden fem minuter några gånger om dagen är djurplågeri. Jag brukar vara ute ett par timmar varje dag för att mina hundar ska få motion. Det är viktigt att hundarna får springa lösa en stund.
Bild: Lasse Edwartz
Bild: Lasse Edwartz

Anna Samsione med hundarna Selma, Arissa och Engla


– En hund måste ha regelbunden motion för att kunna må bra.
Bild: Lasse Edwartz
Bild: Lasse Edwartz

Anita Kennerfalk med hunden Ella.

– Att motionera en hund är jätteviktigt. Det handlar om att hundan ska må bra helt enkelt.
Bild: Lasse Edwartz
Bild: Lasse Edwartz

Johanna Wetterlind med hunden Rex.

– En hund behöver regelbunden motion för att må bra och för att få nödvändig stimulans. En människa som vistas inomhus hela dagen utan att komma ut mår inte vidare bra. Det är likadant för en hund.
Bild: Lasse Edwartz
Bild: Lasse Edwartz

Björn Wigertz, Henån, med hunden Kalle.

– Jag går ut varje dag med min hund Kalle. Det är inte alls ovanligt att vi går en mil om dagen. Givetvis är det viktigt att hunden får regelbunden motion för att den ska må bra.