Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Munkedal blev Punkedal för en helg

37 band, ett hundratal volontärer och punkare från Sverige, Japan, Australien, Ryssland och Amerika. I helgen anordnade Punk Illegal punkfestival i Folkets park. Pengarna går till att hjälpa gömda flyktingar.

På kullen mellan dansbanan och stora scenen står Josefin Forsgren och Sonny Fransson, 17 år. De har åkt hela vägen från Umeå. De kom på torsdagen och sov i tält på campingområdet.

– Vi åkte buss och tåg i 18 timmar, i natt sov vi i tält. Det var blött, kallt och trångt. Men det är så värt det, säger Josefin Forsgren.

På frågan om varför de gör det så svarar de i kör:

– Musiken! Stämningen! Folket!

Arrangörerna är en del av nätverket Ingen människa är illegal, som hjälper till att gömma flyktingar i Sverige. Gunnar Larsson var med och startade Punk Illegal för några år sedan. Han har varit punkare i snart 30 år och såg festivalen som en möjlighet att dra in pengar till flyktingar som gått under jorden efter att ha fått avslag på sina asylsökningar..

– Du tar ett aktivt val att gå in och hjälpa någon. För att fortsätta hjälpa till behövs det pengar, säger han.

– Det här är människor som flyr för sina liv. Det borde vara fritt att bo och vara varsomhelst i världen, säger han.

Punk Illegal arrangerade först tre endagarsfestivaler inomhus i en festvåning i Göteborg. Sedan kom tanken på att göra en riktig sommarfestival, utomhus, med campingområde och flera scener.

Kultfolkpark
– Vi började titta runt i folkparker i hela Sverige. När vi såg Munkedal var självklart att det var här den skulle vara. Det är avskilt, inga grannar och oerhört vackert, som en riktig kultfolkpark med rosa hus, en älv att bada i och skogsområden runtomkring, säger Gunnar Larsson.

Premiären då Munkedal blev Punkedal, var förra året. Han ger en eloge till kommunen för fint bemötande, då det inte varit några klagomål utan bara bra respons med tips och råd om att inte störa de boende i området.

Inget av banden är lokala, något Gunnar Larsson beklagar.

– Där får vi skämmas lite, vi borde ha förankrat festivalen mer lokalt.

Men är stora i punkkretsar, vilket lockat hit publik från hela världen och Gunnar Larsson nämner bland annat de brittiska banden Conflict och Subhuman.

Ett av de svenska banden som spelade på lördagen var Personangrepp med Ella Tillema från Malmö, som sjunger och skriver låtarna.

– Det är en skitbra festival det här, jag blev jätteglad när vi blev tillfrågade, säger hon.

Hoppas på 1 000 betalande
Förra året kom cirka 600 personer och då gick festivalen back. Men i år hoppas Gunnar Larsson på åtminstone 1 000 betalade.

Det dåliga vädret är inte bara av ondo, säger han.

– Det kanske får fler att gå på banden i stället för att supa på campingområdet, säger han.

 

Louise Winberg
0522-992 35
[email protected]