Munkedals nya kommunalråd: Inte stolt över kommunalskatten

Nästa år kommer kommunalskatten i Munkedals kommun att sänkas. Det lovar Christoffer Rungberg (M) som nu tagit över uppdraget som kommunalråd efter Jan Hognert som valt att lämna sitt uppdrag ett år innan valet.

ANNONS
|

Den senaste mandatperioden är det många frågor som lett till hård debatt i Munkedal. En sådan fråga handlar om skattenivån.

I ett antal år har Munkedals kommun legat i topp i Sverige när det gäller den kommunala skattesatsen. I år är den kommunala skattesatsen 35,11 procent och det är bara Dorotea i Sverige som ligger högre när det gäller den kommunala skattesatsen med 35,15 procent, enligt siffror från SCB.

Christoffer Rungbergs första politiska löfte är att skatten ska sänkas redan nästa år. Moderaterna kommer tillsammans med Liberalerna och Sverigedemokraterna att föreslå en skattesänkning med 25 öre.

Går att lösa

– Att ligga näst högst när det gäller kommunalskatt i Sverige är inget som jag är stolt över. Min uppfattning är att det går att driva en bra kommunal verksamhet i Munkedals kommun även om skatten sänks, säger Christoffer Rungberg.

ANNONS

Rungberg har med stöd från den lokala moderata partigruppen haft en dialog med i stort set alla partier i fullmäktige under sommaren. Syftet med detta har varit att hitta samarbetspartners fram till valet om ett år och försöka undvika en situation med hoppande politiska majoriteter i fullmäktige.

Fortsätter

– Samarbetet med Liberalerna kommer att fortsätta precis som det gjort efter senaste valet. Det är också så att jag varit i kontakt med övriga partier. Vi kan som parti konstatera att vi i nuläget har mest gemensamt med Sverigedemokraterna.

Det som hänt hittills är att Moderaterna, Liberalerna hade en valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna om fördelningen av olika poster efter nästa val. Nu ser det ut som om det arbetet är på väg att fördjupas.

Olika uppfattningar

Det finns dock flera frågor där Moderaterna och Sverigedemokraterna har olika uppfattningar. Så är exempelvis fallet när det gäller den planerade skolan för barn i årskurserna fyra till sex i Munkedal, och det planerade äldreboendet i Dingle och de behov som finns när det gäller framtida äldreboende.

– Det vi väntar in nu är svar på två utredningar om skolan och äldreboendet. Det som är viktigt är att ta ett beslut som baseras på det behov som finns.

ANNONS

Christoffer Rungberg ifrågasätter exempelvis om det är lämpligt att bygga ett nytt äldreboende ute på en åker i Dingle.

– Det viktigaste är att ta ett beslut som är bra för Munkedals kommun, säger han.

Flyttade till Dingle

Christoffer Rungberg är född och uppvuxen i Sunne i Värmland. Han har tidigare arbetat inom restaurangbranschen och varit egen företagare. Senast kommer han från ett jobb som chef för en livsmedelsbutik i Uddevalla. Det var kärleken som ledde till att han 2014 flyttade till Dingle.

– Det finns en hel del likheter när det gäller Sunne och Munkedals kommun. Det handlar om två kommuner som är ungefär lika stora. Det som är kul med Munkedal är att vi ligger vid E 6:an och att det är nära både till landsbygden och till kusten. Jag ser det som en utmaning att leda arbetet med att utveckla kommunen och jag är medveten om att det krävs en hel del arbete.

Christoffer Rungberg har fastnat för Moderaterna eftersom det är ett parti som betonar den personliga friheten. Politik var något som han började med när han flyttade till Munkedal. Han har inte så lång erfarenhet som politiker.

– Jag gick med i Moderaterna 2016. Efter senaste valet blev jag invald i kommunstyrelsen och i barn och utbildningsnämnden. Frågor som har med skola och utbildning är något som ligger mig varmt om hjärtat.

ANNONS

Christoffer Rungberg.

Ålder: 32 år.

Bostadsort: Dingle.

Civilstånd: Gift.

Yrkesbakgrund: Företagare, butikschef.

Aktuell: Nytt kommunalråd i Munkedals kommun.

Intressen: Träning, resor, fiske och hundpromenader.

Favoriträtt: Lasagne med hemgjort pasta.

ANNONS