Munkedalselever bäst på robotar

I helgen avgjordes SM i Robocup i Linköping. Nykomlingen Kungsmarksskolan tog överraskande hem guldet, och ska nu representera Sverige på VM.

ANNONS
|

Robocup Junior är en tekniktävling för ungdomar upp till och med 19 år. Tävlingen genomförs i över 40 länder, och segrarna från varje land kvalificerar sig automatiskt till den stora VM-finalen i tyska Leipzig.

I helgen åkte lärare och elever i åk 7-9 från Kungsmarksskolan till Sverige-finalen vid Linköpings universitet med sin egentillverkade robot.

Munkedalslaget började bygga och programmera ihop alla delar i september, och som nykomlingar hade bohusläningarna inga större förväntningar om vinst.

- Vi tävlade i Rescue Maze, en labyrint där roboten ska leta sig fram och hitta värmekällor på väggarna. Om den kommer till ett svart fält i labyrinten ska den backa direkt och kunna navigera själv med hjälp av rörelsesensorer, säger lagledaren Simon Benholm.

ANNONS

Lagkompisen Liam Kral fyller i:

- Det mesta gick bra, men i början hade vi problem med att vår robot inte kunde köra uppför en backe när den inte fick grepp. Sedan fixade vi till det, säger han.

Inte nog med att det gick bra, laget tog sig till final och tog hem vinsten på bättre poäng när motståndarnas robot kraschade.

- Det är klart man tyckte lite synd om dem, men det var jätteskönt att vinna, säger Simon Benholm.

Tamila Imanakova i årskurs 7 har lärt sig en hel del om robotar sedan starten i höstas.

- Det har varit kul. Jag visste ingenting om robotteknik innan eller hur man styr dem, säger hon.

Laget vann 30 000 kronor, pengar som ska gå till resan och boende. Läraren Nikolina Roos är mycket nöjd med elevernas insatser.

- Det var fantastiskt att se deras reaktioner under tävlingen. Samarbetet växte mer och mer hela tiden, säger hon.

I juni bär det av till VM i Leipzig som avgörs mellan den 30 juni och 3 juli. Nu laddar eleverna för att hämta hem guldet till Sverige.

- Det är min första resa till Tyskland. Jag hoppas att vi vinner!, säger Jesper Nyman.

ANNONS
ANNONS