Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Kommundirektören Håkan Sundberg, kommunalrådet Jan Hognert (M) och den norske laxföretagaren Roy Høiås är glada efter avsiktsförklaringen som innebär ett möjligt logistikcentrum för lax nära E 6:an. Bild: Privat
Kommundirektören Håkan Sundberg, kommunalrådet Jan Hognert (M) och den norske laxföretagaren Roy Høiås är glada efter avsiktsförklaringen som innebär ett möjligt logistikcentrum för lax nära E 6:an. Bild: Privat

Nu blir Munkedal del i den planerade laxodlingen

Den planerade satsningen på en laxodling blir nu en angelägenhet även för Munkedals kommun. En avsiktsförklaring har tecknats kring ett planerat logistikcentrum mellan Håby och Gläborg.

– Vi ställer oss positiva till en etablering av ett logistikcentrum i vår kommun. Planerna ligger helt i linje med vårt mål om att vara en attraktiv näringslivskommun med en hållbar utveckling. Målet för oss är att under våren kunna presentera en mer detaljerad projektplan kring logistikcentret, säger Håkan Sundberg, kommundirektör i Munkedals kommun.

Det mesta i Sotenäs kommun har sedan i våras kretsat kring lax sedan det blev känt att det norska företaget Lighthouse Finance AS planerar att starta en laxodling för odling av 100 000 ton lax varje år. Det som nu hänt är att Munkedals kommun tecknat en avsiktsförklaring med bolaget som står bakom planerna.

Gäller drygt ett år

– Den här avsiktsförklaringen sträcker sig fram till de sista december nästa år och kan övergå i ett juridiskt bindande dokument beroende på vad som händer med satsningen, säger Håkan Sundberg.

Det här med en satsning på ett logistikcentrum nära E 6:an på den aktuella platsen är inte några nya idéer i Munkedals kommun. Tankegångarna har funnits en längre tid och det finns en gällande detaljplan som tillåter en industrisatsning.

– Vår roll i det hela blir att upplåta mark till den här satsningen, säger Håkan Sundberg.

Kommnalrådet Jan Hognert (M) är nöjd med uppgörelsen.

– Det här är verkligen positivt för vår kommun. Det kan bli så att logistikcentret kan bli en knutpunkt inte bara för oss utan även för Lysekils och Sotenäs kommuner. Det här klan också innebära att vi måste bygga nya bostäder för de som ska arbeta på laxodlingen.

Ska lastas om

Det aktuella området ligger mellan Håby och avfarten till Gläborg. Håkan Sundberg räknar med att större delen av den planlagda marken kommer att användas för att lasta om lax för vidare transport ut i Europa på järnväg.

– Bohusbanan ligger i närheten och vi håller på att titta på olika lösningar.

Det som också diskuteras är att logistikcentret ska fungera som en plats både när det gäller att transportera foder och annan utrustning till laxodlingen i Sotenäs. Och att lax som ska exporteras ut i Europa lastas om på järnväg.

Tanken är att personal som ska jobba med att odla lax ska kunna åka buss från logistikcentret till Sotenäs. Det diskuteras om att använda självkörande elbilar mellan Sotenäs och Munkedals kommuner.