Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Nu går systrarna Andersson i Håby i pension

Systrarna Ann-Marie och Charlott Andersson har sålt lampor i sin butik i Håby i 30 år. Men nu har de två systrarna bestämt sig för att lägga ner verksamheten och gå i pension.

– Det allra roligaste har varit mötet med alla kunder, säger Ann-Marie Andersson. Jag tror inte att någon varit otrevliga mot oss någon gång och de problem som uppstått har vi lyckats lösa.

Systrarna Andersson har båda jobbat som förskolelärare i ett antal år innan de bestämde sig för att göra något annat. Först hade de planer på att öppna en ostaffär i centrala Munkedal och de letade lokaler och gjorde en marknadsundersökning. Men det var flera som avrådde dem från att göra en sådan satsning i Munkedal och till slut bestämde de sig för att lägga ner planerna på en ostaffär.

Köpte lampaffär

– 1989 fick jag tillfälle att hoppa in och arbeta extra i en mindre butik där det såldes lampor i Håby, säger Ann-Marie Andersson. Vid det tillfället fick jag reda på att butiken var till salu och detta nämnde jag för min syster. Det slutade med att vi köpte affären.

Kontakter togs med banken som efter viss tvekan beviljade ett lån så de kunde köpa affären. Företrädare från banken centralt kom till Håby för att träffa systrarna som fick låna en hel del pengar för att köpa affären. Men det var allt annat än lätt att driva verksamheten i början av 90-talet när finanskrisen slog till.

– Vi tog inte ut speciellt höga löner under några år eftersom vi ville att företaget skulle kunna drivas vidare, säger Charlott Andersson.

Efter några år gick försäljningen bättre och fler och fler kunder hittade till lampaffären i Håby.

Importerade lampor

– I slutet av 90-talet började vi också importera lampor från Italien och Kina och det har inneburit att vi haft ett lite annorlunda sortiment jämfört med många andra lampaffärer, säger Charlott Andersson.

Systrarna Ann-Marie och Charlott Andersson har sålt lampor i sin butik i Håby i 30 år men nu tänker de ägna sig åt annat,. Bild: Ingvar Spetsmark
Systrarna Ann-Marie och Charlott Andersson har sålt lampor i sin butik i Håby i 30 år men nu tänker de ägna sig åt annat,. Bild: Ingvar Spetsmark

Några viktiga saker för verksamheten var när systrarna Andersson var med om att starta Ljusexperten som i dag är en kedja med flera butiker i Sverige. För elva år sedan flyttades verksamheten från centrala Håby till en större lokal i Håby som var väl synlig från E 6:an.

– Det är en hel del saker som man måste ordna när man lägger ner ett företag, säger Charlott Andersson. Det handlar bland annat om att städa ut lokalerna och säga upp olika avtal.

Affären har lagts ner och Ann-Marie och Charlott Andersson håller på att städa ut i lokalerna. Nu är det klart att företaget "Din utemiljö" köpt byggnaden i Håby.