Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Nu har blå huset flyttats till Munkedal

Det blå huset i Gläborg skulle först rivas för att ge plats åt ett logistikcentrum. Men i stället sålde Munkedals kommun huset för 500 kronor mot ett löfte att huset skulle flyttas. Nu har detta gjorts och numera finns huset i Munkedal.

– Det var inte några problem att flytta det här huset och jag använde en traktor för att göra detta. Det som händer nu är att huset ska göras i ordning så att den åter kan användas som bostad, säger Gilbert Göransson, företagare och lantbrukare på Orust, som tog tillfället i akt att köpa det blå huset av Munkedals kommun för 500 kronor.

Dyrt flytta hus

Prislappen på huset var inte så hög. Men det är inte gratis att flytta och få huset funktionsduglig igen. Gilbert Göransson berättar att kostnaden för att ordna allt ligger på 1,5 miljoner.

– Jag har inte några planer på att sälja huset utan det kommer att hyras ut, säger han.

En hel del arbete återstår innan det går att använda blå huset som bostad. En sak som måste ordnas är att koppla in el. Enligt Gilbert Göransson är det något som kommer att ta några månader på grund av lång handläggningstid.

– Min förhoppning är att huset kunna bli klart för inflyttning innan sommaren, säger Gilbert Göransson.

Blå huset byggde i slutet av 80-talet på en tomt i närheten av Gläborg och användes under ett antal år som familjebostad. Men det var också så att Munkedals kommun hade planer på att ta fram en detaljplan för ett logistikcentrum. Det var anledningen till att Munkedals kommun köpte blå huset och hyrde ut villan till olika hyresgäster i form av ett rivningskontrakt i några år.

Dyrt att riva

Munkedals kommun planerade för några år sedan att riva huset. Men när det var dags att ta beslut visade det sig att kostnaden för detta skulle uppgå till minst 100,000 kronor. I stället gjordes ett försök att sälja byggnaden och Gilbert Göransson, som har erfarenhet av att flytta villor, nappade på erbjudandet.

– Först var det en annan person som var intresserad och jag anlitades som konsult, säger Gilbert Göransson.

Men den personen drog sig ur men det gjorde inte Gilbert Göransson som nu har flyttat huset från Gläborg till Morkullevägen i Munkedal.