Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Nu ska Maltes stig bli bilfritt

Nu är det meningen att man ska kunna ta sig runt hela Maltes stig utan att behöva gå där det kör en massa bilar. Nyligen fick Intresseföreningen Maltes stig tillstånd att lägga en ny stig mellan allén och gärdsgården.

– Det här är något som jag arbetat för i mer än 25 år, säger en nöjd Malte Nytorp som under måndagen offentliggjorde nyheten tillsammans med Rolf Silvstrand, ordförande i Intresseföreningen Maltes vänner.

Maltes stig i Munkedals kommun är ett välbesökt turistmål i Bohuslän. Varje dag är det ett antal personer som brukar ta sig runt den cirka fem kilometer långa stigen som går förbi båthamnen, Saltkälleholmen, Rödberget, rastplatsen vid Saltkällan och genom den lummiga allén.

Dras om

Nu är det meningen att stigen ska dras om vid allén där det ofta kommer bilar som är på väg till eller från båthamnen. Planerna på en ny sträckning på den här delen av stigen har funnits i flera år.

– För tre år sedan var det meningen att den här sträckningen skulle byggas om men då saknades det pengar, säger Rolf Silvstrand. När vi lyckades få fram tillräckligt hade flera regler ändrats.

Det visade sig plötsligt att det krävdes dispens när det gäller strandskydd, Gullmarsfjordens naturvårdsområde och Natura-2000 område.

– Vi lämnade in en ansökan om dispens i våras. Det var två tjänstemän från länsstyrelsen som var här för att undersöka vad vi hade för våra planer. Nu har vi fått besked att satsningen kan genomföras och alla hinder har undanröjts.

– Jag är verkligen nöjd över att vi får göra detta, säger Malte Nytorp.

Lagom kuperad

Arbetet med den nya sträckningen inleds i början av augusti och väntas ta ett par veckor. När detta är gjort går det att ta sig runt stigen utan att gå på platser där det kör bilar.

– Stigen går genom lagom kuperad terräng och är utformad på ett sådant sätt att den är tillgänglig både för äldre och yngre, säger Rolf Silvstrand.

Det här är inte den enda satsningen som planeras i nuläget. nästa projekt handlar om att anlägga en park nära Saltkällebäcken där det ska gå att vila sig.

– Det område som ska användas är ungefär en hektar stort, säger Rolf Silvstrand. Det kommer att finnas tre dammar i parken med näckrosor, karpar och kanske ytterligare någon ädelfisk.