Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Nu tas nya tag för att stärka besöksnäringen i Munkedal

Det har ofta varit så att turismen i Munkedals kommun hamnat lite i skymundan jämfört med hur det har sett ut i kustkommunerna. Men det här är något som är på väg att förändras. Kurser för blivande jägare, fiske, bra vandringsleder i skogen och närhet till naturen har lockat en hel del besökare sedan pandemin slog till.

– En sak som blivit allt populärare den här sommaren är att vandra i skogen. På ett sätt har den pågående pandemin stärkt Munkedals kommun som turistkommun. Det finns en hel del att göra. Jag utesluter inte att ett vandringspaket kan bli årets julklapp i år, säger Pelle Johansson, krögare på Munkedals herrgård.

Under onsdagen samlades ett antal företagare inom besöksnäringen hemma hos paret Leif och Mona Torstensson som driver Kynnefjälls natur, en konferensanläggning i närheten av Kärnsjön som erbjuder många olika aktiviteter som har med naturen att göra.

Har diskuterat

Det som bland annat diskuterades på mötet var hur den lokala besöksnäringen ska kunna utvecklas.

– De som ingår i den här gruppen har träffats i ett par års tid för att diskutera olika satsningar inom turismen men det gemensamma arbetet har fått ännu större betydelse i samband med den pågående pandemin, säger Ulrika Larsson, turismutvecklare i Munkedals kommun.

En sak som diskuterades på mötet var hur situationen med coronaviruset påverkat den verksamhet som de olika företagen driver.

– Jag kan inte förneka att det varit tufft men vi har ändå lyckats anpassa oss till nuvarande situation, säger Pelle Johansson.

– Det brukar komma hit en hel del besökare från Tyskland men de har uteblivit i år och det har givetvis påverkat oss genom färre antal besökare, säger Mona Torstensson.

Ökat intresse

Men det faktum att svenskarna har semestrat på hemmaplan har också lett till fler besökare i Munkedals kommun. Det är något som man märkt på Ulkeröds gård som brukar erbjuder olika typer av utbildningar. Det finns möjlighet att övningsskjuta på älgbanan eller testa sin förmåga vid lerduvebanan. Intresset för att bli jägare har ökat kraftigt den här sommaren.

– Vi har utbildat cirka 150 jägare i år och det är en kraftig ökning, säger, Karin Lyrdal på Ulkeröds gård.

En del av mötet handlade om hur företagen inom den lokala turismen ska lägga upp sin verksamhet de närmaste månaderna. Deltagarna fick också möjlighet att diskutera olika frågor via länk till Anders Nyqvist, företrädare från Turistrådet i Västsverige.