Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Ny satsning på förlängda fransar

Det blir allt trendigare att lägga pengar på sitt yttre. Därför väljer nu tre tjejer att öppna en ny salong i Munkedal - där fransarna kommer att vara i fokus.

I centrala delen av Munkedal finns systembolag, mataffär, frisör och pizzeria. Nu görs dessutom en helt ny satsning i centrum när en ny salong öppnar upp dörrarna. Men det är inte en frisörsalong. På Susanna "Sanna" Turessons salong är det fransförlängning som är nummer ett.

– Det finns en enorm efterfrågan på fransförlängningar och det har kommit på senare år. Unga som gamla vill ha sina fransar fixade, säger hon.

Till skillnad från lösögonfransar, som man själv klistrar på och tar av, utförs en förlängning av en utbildad fransstylist. En eller flera nya fransar fästs på en av kundens naturliga ögonfransar med hjälp av pincett och en sorts lim.

Sanna Turesson, som nu är franslärare, började själv utbilda sig för flera år sedan. Detta efter att hon slutat som inköpsansvarig på ett företag i Uddevalla.

– Då började jag faktiskt med naglar, sedan tog jag en kurs i fransar och nu är jag fast i detta och älskar det, säger hon och har sedan dess haft kunder som kommit hem till henne, men i takt med att ögonfransförlängning blev allt populärare kände hon att det var dags att expandera.

– Jag tänkte att nu öppnar vi en franssalong i Munkedal. Detta gör jag tillsammans med mina vänner Linda Kobel och Sara Johansson, säger hon. Vi kommer att fokusera främst på fransar men också naglar för det är det som Saras grej.

Trenden med att få sina fransar fixade har exploderat i hela landet. Allt fler är intresserade av att lägga pengar på sitt yttre och de allra flesta kunderna som kommer till Sanna Turesson för en fransförlängning gör det för att slippa sminka sig.

Men i takt med det ökade intresset blir folk också intresserade av säkerhet, eftersom det förekommit allergiska reaktioner efter behandling.

Men Sanna Turesson kan lugna sina kunder med att de jobbar oerhört mycket med säkerheten och har utbildning i de det gör. Att salongen hamnade i just Munkedal ser Sanna Turesson inte som något konstigt. Hon bor själv där och ser det som en fördel att vara i en mindre ort.

– Vi blir en enda stor familj. Dessutom ligger vi bra till med motorvägen och har kunder från hela Bohuslän, påpekar hon.

Både Linda Kobel och Sara Johansson har haft andra yrken tidigare. Men för något år sedan bestämde sig för att gå in helhjärtat på fransar och naglar. Under året kommer även Linda Kobel att delta i SM i fransförlängning och det ser hon verkligen fram emot.