Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ny skola på Kungsmarksområdet, ny förskola på Brudås och en bollhall planeras i Munkedal. Bild: Stefan Bennhage

Ny skola, förskola och bollhall planeras i Munkedal

Det finns ett stort behov av en ny skola för barn i årskurserna fyra till sex i Munkedals kommun. Dessutom behövs det en förskola och idrottshall som går att användas på flera sätt. Nu har fullmäktige ställt sig bakom en sådan satsning.

– Det som händer nu är att det ska göras en undersökning av vilket behov det finns när det gäller skola, förskola och bollhall, säger Håkan Sundberg, kommunchef i Munkedals kommun.

Det är Kungsmarksområdet i de centrala delarna av Munkedal som är aktuellt när det gäller placering av en ny skola. När den här satsningen har genomförts är det meningen att Bruksskolan och Munkedalsskolan i Munkedal görs om till två skolor för barn från förskolan och upp till årskurs tre.

Delade meningar

Två andra delar i satsningen är en ny förskola på Brudåsområdet och en idrottshall. När fullmäktige i Munkedal tog beslutet fanns det delade meningar om det skulle satsas på en bollhall eller en hall som kan användas på flera olika sätt och inte bara för idrott. Det beslut som togs innebär att det ska byggas en bollhall.

– Vi ville ha en mer flexibel hall där det går att ha olika typer av satsningar både när det gäller kultur och idrott, säger oppositionsrådet Liza Kettil (S). Det saknas behov av av lokaler för kulturella aktiviteter i Munkedals kommun idag och vi tycker att man borde vara lite mer flexibel i en sådan satsning.

I övrigt fanns det stor majoritet för de planerade satsningarna inom skola och förskola. I det underlag som tagits fram av tjänstemännen konstateras att det handlar om att genomföra samma strukturförändring inom skolan i Munkedal som tidigare gjorts i Dingle och Hällevadsholm.

Ska granska

– Det är barn och utbildningsnämnden och kultur och fritidsnämnden som ska granska hur behovet ser ut och då tittar man också på hur stora investeringar det handlar om, säger Håkan Sundberg.

Kommunalrådet Jan Hognert (M) konstaterar att stora och nödvändiga investeringar väntar de närmaste åren.

– Jag vill i nuläget inte gå ut med några summor när det gäller kostnaderna för de här investeringarna, säger han. Utan det är något som de ansvariga nämnderna först ska undersöka närmare. Det handlar om att ta reda på vilket behov det finns av en ny skola och hur stor ska bli.