Matheus Enholm (SD) tycker att uppdraget i riksdagen är intressant men han tänker inte glömma bort kommunpolitiken i Munkedals kommun.
Matheus Enholm (SD) tycker att uppdraget i riksdagen är intressant men han tänker inte glömma bort kommunpolitiken i Munkedals kommun. Bild: Ingvar Spetsmark

Ny vardag för Enholm (SD) i riksdagen

De senaste veckorna har inneburit en stor omställning för Matheus Enholm (SD) från Hällevadsholm som valts in i riksdagen. Han är nöjd över att ha blivit ordinarie ledamot i konstitutionsutskottet och föredrar att gå eller cykla till och från riksdagshuset i Stockholm.

ANNONS
|

– Att åka tunnelbana är inte något som jag är vidare förtjust i och det försöker jag undvika. Jag tycker det är viktigt att röra på sig regelbundet och jag har som vana att promenera närmare en mil på morgonen innan arbetet i riksdagen, som ofta är stillasittande, sätter igång, säger han.

Väljer flyg

Matheus Enholm engagerade sig politiskt 2012 och har haft flera uppdrag i kommunpolitiken och regionen. Efter årets val stod det klart att han kom in i riksdagen. Den 24 september gjorde han sin första arbetsdag och bodde de första veckorna i riksdagens ledamotshus. För ett par dagar sedan fick han nyckeln till den nya tvårumslägenheten på 48 kvadratmeter på Djurgården som han fått riksdagsförvaltningen.

ANNONS
Matheus Enholm (SD) vill gärna åka hem till Hällevadsholm varje veckoslut.
Matheus Enholm (SD) vill gärna åka hem till Hällevadsholm varje veckoslut. Bild: Ingvar Spetsmark

– Jag åker till och från Stockholm med bil och flyg från Landvetter. Skulle föredra att flyga från Trollhättan men det är för få avgångar för det skulle fungera på bra sätt. Att åka tåg fungerar inte även om det är bättre för miljön. De är fyra byten om man åker tåg från Munkedal till Stockholm och risken att bli försenad är alldeles för stor.

Granskar regeringen

Matheus Enholm är ordinarie ledamot i konstitutionsutskottet där han bland annat ska ägna sig åt att granska olika lagförslag, andra politiker och tjänstemän. Dessutom är han ersättare i näringsutskottet och har fått ett uppdrag i en grupp där det sitter en ledamot från varje parti som ska jobba med ett demokratifirande-projekt.

– Att sitta i konstitutionsutskottet är intressant.

Han åker upp till Stockholm på måndag och hem på torsdag och nämner att han har politik både som arbete och fritidssysselsättning. Det finns flera lokala frågor som han tänker driva i riksdagen.

Värnar Bohusbanan

– Det är viktigt att slå vakt om Bohusbanan och det krävs fler åtgärder för att få bort mikroplasterna i havet.

Matheus Enholm har lämnat arbetet i regionen men har ambitionen att vara aktiv i kommunpolitiken i Munkedal.

– Inget är bestämt utan vi diskuterar min roll i partiet.

ANNONS

Matheus Enholm upplever efter några veckor i riksdagen att det är ett bra samarbetsklimat och bra dialog med företrädare från andra partier både i utskottet och i riksdagshuset.

– Övriga politiker respekterar mig och jag har fått igenom ett förslag i utskottet som handlar om tidpunkten för när propositioner från regeringen lämnas in, säger han.

Fakta: Matheus Enholm

Ålder: 39 år

Bosatt: Hällevadsholm

Civilstånd: Singel, en son

Lön: 65 400 kronor

Yrke: Väktare, egen företagare inom bland annat fastighetsbranschen och säkerhetsbranschen

Favoriträtt: Gillar husmanskost, exempelvis lasagne

Trolig regering: Gissar att Socialdemokraterna bildar regering tillsammans med några partier inom alliansen

ANNONS