Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Nya bilder på den vita älgen – bara åttataggare i år

Förra året var han tolvtaggare – i år har han bara åtta. Hobbynaturfotografen Lennart Hermansson har fångat skogens åldrande, ovanliga kung på bild.

– Jag känner honom sedan 2010. Han håller till på Tungenäset, vad jag vet har han aldrig tagit sig härifrån, säger Lennart Hermansson, som har tagit många bilder på den vita älgen genom åren.

Under åren har Lennart Hermansson följt med i älgens utveckling. Under flera år var han tiotaggare, men så förra året var han en udda tolvtaggare, med fem horn på ena sidan och sex på den andra. Men i år är han nere på åtta taggar. En älgtjurs horn är som störst mellan sex och tolv års ålder, därefter gör en kombination av ålder och hormon att hornen börjar krympa igen, något som kallas att älgen är i retur. Det stämmer överens med Lennart Hermanssons åldersbestämning av älgen.

LÄS MER: Lokal maskot har blivit udda tolvtaggare

– Han börjar bli gammal. Jag är 95 procent säker på att han är 13 år, men en del menar att han är 12, säger Lennart Hermansson.

Han har blivit lite av en Munkedalskändis, den vita älgen. Bohusläningen har rapporterat om honom sedan 2010. Kanske har kändisskapet gjort honom mer van vid människor, tror Lennart Hermansson.

– Han går inte undan på samma sätt som de normalfärgade älgarna. Han kan stå och glo på en en stund innan han lommar in i skogen. Han har ju några år på nacken, han vet kanske att han väcker uppmärksamhet.

De nya bilderna på den vita älgen är även de tagna på Tungenäset, vid Torreby.

– Bonden på Närestad sådde havren sent i våras. Älgarna gillar ju att käka havre, men han har skördat nu, så det är synd, säger Lennart Hermansson.