Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nya skelettdelar funna vid polisdykning

Polisens dykare hittade ytterligare ben vid Saltkällan, där en privatperson tidigare hittat en underkäke från en människa. Men benet kom från djur och hjälpte inte polisen vidare i utredningen kring det okända dödsfallet.

Mot slutet av förra veckan anlände en grupp dykare från sjöpolisen i Stockholm till Munkedal för att genomföra dykningar i Gullmarsfjorden, sedan en privatperson hittat en mänsklig underkäke vid strandkanten.

LÄS MER: Emil hittade skelettdelar i Gullmarsfjorden

Polisen sökte i vattnet utanför Saltkällan på ett område 30 meter ut och 50 meter brett från platsen där underkäken hittades.

– De hittade ytterligare ben. Men teknikerna tittade på de benen och bedömde att det inte var mänskliga ben. Jag vet inte vad det var för ben, om det var sälben eller nåt annat djur, säger Sten Rune Timmersjö, på polisens avdelning för grova brott.

Arkivbild. Bilden har inget med artikeln att göra. På bilden genomför polisdykare i Stockholm en annan sökning.. Bild: Anders Wiklund/TT

Det var i slutet av september som en privatperson hittade underkäken, som kunde konstateras komma från en människa. Samtidigt hittades ytterligare en benbit, som först troddes kunde höra ihop med käkbenet. Men så är inte fallet berättar nu Sten Rune Timmersjö.

– Det var nån form av djur det också.

LÄS MER: Polischefen bekräftar – mänskligt käkben hittat

Käkbenet har skickats till rättsgenetiska i Linköping som ska försöka utvinna dna ur skelettet för att kunna matcha med försvunna personer i området. Polisen hoppas också få svar på hur gammalt käkbenet är, det kan ha legat i vattnet i årtionden. Innan man vet det kommer inte någon ny dykning att genomföras.

– Om det visar sig att det är väldigt gammalt då kanske det inte finns anledning att söka mera, säger Sten Rune Timmersjö.

Skelettfyndet är i nuläget rubricerat som ett dödsfall, utan misstanke om brott.