Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Avfallsbolaget Rambo planerar att införa sopsortering i fyrfackskärl i Sotenäs och Tanums kommuner de närmaste åren.
Avfallsbolaget Rambo planerar att införa sopsortering i fyrfackskärl i Sotenäs och Tanums kommuner de närmaste åren.

Nytt system för hantering av sopor håller på att införas

Nu står Sotenäs och Tanums kommuner på tur när det gäller införandet av hemsortering av sopor i fyrfackskärl. Under 2020 inleds processen i Sotenäs och året därpå är det Tanums kommun som står på tur.

– Det handlar om att minska den mängd sopor som körs vidare till förbränning och förbättra arbetsmiljön för personalen som jobbar med detta, säger Sofia Agertoft, kommunikations- och marknadsansvarig på avfallsbolaget Rambo som ansvarar för hanteringen av sopor i Lysekils, Munkedals, Sotenäs och Tanums kommuner.

Frågan när det här systemet ska införas i Sotenäs och Tanums kommuner var uppe till diskussion i Rambos styrelse. Båda kommunerna har infört nya renhållningstaxor som gör satsningen möjlig.

Sotenäs näst på tur

– Under 2020 införs det nya systemet i Sotenäs. Under 2021 och 2022 är det dags för Tanums kommun. Där införs systemet i två etapper med tanke på kommunens storlek, säger Sofia Agertoft.

Satsningen på sopsortering med fyrfackskärl, så kallad hemsortering, och två grå kärl för sortering av matavfall och restavfall inleddes för några år sedan i Lysekil. I dag är det 59, 6 procent som valt hemsortering i Lysekil. Tilläggas bör att ett 80-tal kommuner har eller är på väg att införa detta system i Sverige.

Just nu håller systemet med fyrfackskärl på att införas i Munkedals kommun.

LÄS MER: Soptunnan hamnar tre kilometer från sommarstugan

Möjlighet att välja

– Det som är bra med Munkedal är att många har möjlighet att välja hemsortering. Just nu undersöker vi intresset när det gäller val av kärl som ska delas ut mellan oktober och december.

Från och med januari nästa år ska det nya systemet tas i bruk i Munkedals kommun. Men det här innebär också att avgifterna ändras. Vissa får högre och andra lägre avgifter.

LÄS MER: Laila får 574 procent högre avfallsavgift

– I dag kostar det vanligaste sopabonnemanget i Munkedal 3 450 kronor per år, säger Sofia Agertoft. Det nya systemet innebär att avgiften är 3 400 kronor oavsett om man väljer Hemsortering eller brunt och grått kärl.

För ett 60-tal hushåll med kvartalsabonnemang har förändringen lett till kraftiga höjningar på flera hundra procent. Enligt Agertoft beror detta på gamla taxor som inte reglerats på flera år.

Den nya avgiften innebär, enligt henne, att de som har sådana abonnemang i fortsättningen måste betala för kostnaderna för hantering av soporna vid återvinningscentralerna och andra typer av övergripande kostnader.