Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Oenighet om placering av äldreboende

Det nya äldreboendets placering i Munkedals kommun har länge varit en het fråga och nu finns två förslag - men politikerna är inte överens.

Att ett nytt äldreboende ska placeras i Munkedals kommun har Bohusläningen tidigare skrivit om och nu ska ärendet upp på politisk behandling. Förra veckan var det uppe på kommunstyrelsens arbetsutskott där man presenterade två förslag, Stärken i Dingle och Kungsmarken i Munkedal.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Sedan i fjol har förvaltningen studerat tre olika lägen i Dingle som kan vara lämpliga för ett nytt äldreboende. Stärken, som förvärvas av kommunen och ligger söder om Dingle, och två privatägda områden. Ett av dessa var inte till salu och det andra markområdet var svårtillgängligt och kuperat.

– Därför såg förvaltningen området Stärken som de bästa av dessa tre, säger Ann-Sofie Alm (M), vice ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott och som var med på senaste sammanträdet. Dock yrkade hon att placeringen av det nya äldreboendet skulle bli på Kungsmarken, i Munkedal.

– Det finns flera fördelar med att lägga det där. Det är mer centralt placerat i samhället och vi hoppas även kunna lägga vårdcentral och tandläkare där, säger Ann-Sofie Alm (M).

Men Matheus Enholm (SD) höll inte med. De har hela tiden verkat för en placering i Dingle.

– Jag tycker att man ska utöka sökningen och se om det finns fler alternativ i Dingle, där vi kan samköra med andra verksamheten. Se bara på gymnasie- och vuxenutbildningen, säger han.

För majoritetens del valde man att avstå från att rösta fram ett förslag till kommunstyrelsen. Enligt Åsa Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd, har man varit kluvna kring placeringen och de kommer därför att avvakta med besked till kommunstyrelsens sammanträde på onsdag.

– Vi känner att vi behöver diskutera alternativen mer, säger hon.