Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oppositionen fick stöd för förslag till budget

Det är minst sagt rörigt i kommunpolitiken i Munkedals kommun. På måndagens möte i kommunstyrelsen lyckades Socialdemokraterna och Centerpartiet, som är i opposition, få politisk majoritet för sitt förslag till budget.

Det fanns två förslag till budget när ärendet var uppe för behandling i kommunstyrelsens arbetsutskott. Nämligen det förslag som Moderaterna och Liberalerna tagit fram och som innebär en skattesänkning. Och Sverigedemokraternas förslag som innebar att skatten skulle sänkas tidigast 2022.

Oppositionsrådet Liza Kettil (S) kan bli nytt kommunalråd i Munkedals kommun.
Oppositionsrådet Liza Kettil (S) kan bli nytt kommunalråd i Munkedals kommun.

Men inget av de här förslagen fick majoritet i kommunstyrelsen. I stället lyckades Socialdemokraterna och Centerpartiet, som presenterade sitt gemensamma förslag till budget i fredags, få majoritet för sitt förslag till budget.

– Det här innebär att vårt förslag till budget kan gå igenom i fullmäktige om partierna röstar på samma sätt som i kommunstyrelsen. Men det är inte säkert. Det kan mycket väl bli så att Moderaterna och Liberalerna kan göra ett försök att lappa ihop sin relation med Sverigedemokraterna, säger Liza Kettil (S), oppositionsråd i Munkedals kommun.

Christoffer Wallin är gruppledare för Sverigedemokraterna i Munkedals kommun.
Christoffer Wallin är gruppledare för Sverigedemokraterna i Munkedals kommun.

Kommer du att kräva att bli kommunalråd om det blir samma resultat i fullmäktige?

– Det är för tidigt att svara på, svarar Liza Kettil.

Christoffer Wallin är gruppledare för Sverigedemokraterna i Munkedal. Han är besviken över utgången.

– Jag tycker det är konstigt att Moderaterna och Liberalerna kan rösta på oppositionens förslag till budget under dagens votering, säger han och hänvisar till vad som hände när Sverigedemokraternas förslag till budget röstades ner.

Det var en voteringsrunda med stor dramatik i kommunstyrelsen. Moderaterna och Liberalernas förslag utsågs först till huvudförslag. Och att Socialdemokraterna och Centerns förslag sedan utsågs till motförslag efter det att Sverigedemokraternas förslag röstats bort. Men det var en moderat som hade en annan uppfattning i voteringen som slutade 4-4. Kommunalrådet Jan Hognert (M) avgjorde frågan med sin utslagsröst vilket innebar att Socialdemokraterna och Centerns förslag utsågs till motförslag.

I nästa votering fick Socialdemokraterna och Centern majoritet för sitt förslag eftersom de har fler ledamöter i kommunstyrelsen än Moderaterna och Liberalerna. Sverigedemokraterna lade ner sina röster.

– Vårt förslag ställdes mot Socialdemokraterna och Centerns förslag. Stödet från Sverigedemokraterna ledde till att de två oppositionspartierna fick majoritet. Men det är fullmäktige som har sista ordet, säger kommunalrådet Jan Hognert (M).

Kommer du att lämna uppdraget som kommunalråd om oppositionens förslag till budget går igenom?

– Det har jag inte tagit ställning till ännu. Men det är inte någon större skillnad på vårt förslag till budget och Socialdemokraterna och Centerns förslag. Men det är synd att de inte vill sänka skatten.

LÄS MER: Hognert hotar att lämna uppdraget som kommunalråd