Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Så här kunde det se ut vid en av konserterna. Bild: Linda Smith

Ovanlig musiksatsning i Bohuslän fyller 25 år

För 25 år sedan inleddes ett samarbete mellan flera kommuner i mellersta och Norra Bohuslän i syfte att erbjuda olika typer av konserter. Under årens lopp har det bjudits på mer än 1100 konserter under namnet Tonerna de gå eller Tonerna. På lördag är det dags för 25-årsjubileum.

– Anledningen till att detta startade berodde på att flera kommuner i mellersta och norra Bohuslän betraktades som ett område där det nästan inte fanns några konserter. Den tanke som fanns vid starten var att det skulle bli möjligt att åka runt till varandra och lyssna på konserter. Det var därför namnet tonerna de gå togs fram, säger Flemming Larsson, chef för musikskolan i Sotenäs.

Samarbete

Det var Musik i väst som numera ingår i Kultur i väst som inledde ett samarbete med ett antal kommuner.

– Vi fick exempelvis möjlighet att anlita artister till ett relativt bra pris, säger Flemming Larsson.

Från början av Lysekil, Sotenäs, Munkedal, Tanums och Strömstads kommuner med i den här satsningen. Lysekil, Munkedal och Sotenäs är fortfarande med och stödjer satsningen. Lördagen den 13 april bjuds de tre deltagande kommunerna på en jubileumskonsert på Oscars i Lysekil.

Olika typer av musik

Under årens lopp har det arrangerats mer än 1100 konserter inom visa, klassisk blues, rock, folkmusik, opera, musikal, jazz och körsång på olika platser. flera personer har varit med och hållit i arrangemanget ända sedan starten.

– Samarbetet är unikt och är förmodligen en av de mest långlivade satsningarna, säger Flemming Larsson.