Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Det framtagna förslaget innebär olika satsningar inom skolan på 177 miljoner. Bild: Lasse Edwartz

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Planerar skolsatsning i centrala Munkedal för 177 miljoner

Behovet av flera platser i skolan och förskolan i centrala Munkedal är stort. Nu har det tagits fram ett förslag som innebär att det byggs en ny skola för elever i årskurserna fyra till sex. Aktivitetshall och en ny förskola är några andra bitar i det förslag som beräknas kosta 177 miljoner och som nyligen behandlats i samhällsbyggnadsnämnden.

– Anledningen till varför det här förslaget tagits fram beror på att det finns ett ökat behov av platser inom skola och förskola, säger Matheus Enholm (SD), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Munkedals kommun.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Det är politikerna i den gamla kommunstyrelsen som tagit initiativ till att utreda den framtida skolan och förskoleverksamheten i Munkedal. Tjänstemannaförslaget presenterades nyligen på samhällsbyggnadsnämnden. Något beslut togs inte den här gången utan informationen noterades.

Stor investering

Den nya skola som ska byggas på Kungsmarksområdet beräknas kosta 125 miljoner kronor, enligt den utredning som gjorts. Dessutom finns det planer på en ny bollhall eller multihall i närheten av nuvarande högstadieskola. Den investeringen beräknas kosta 15 miljoner kronor. Den tredje delen i förslaget handlar om att bygga en ny förskola i anslutning till Kungshöjdens förskola på Brudås för 37 miljoner.

Matheus Enholm (SD) vill att de nya politikerna i samhällsbyggnadsnämnden ska få ytterligare chans att sätta sig in i förslaget som bland annat innebär att det byggs en ny skola i centrala Munkedal.. Bild: Ingvar Spetsmark

Det innebär en total satsning på 177 miljoner. Några konsekvenser av satsningen är att kostnaderna för skolan väntas bli högre och att andra satsningar kan komma att stå tillbaka.

Ändrad inriktning

Den föreslagna satsningen innebär att det inte blir några ytterligare tillbyggnader på Bruksskolan och Munkedalsskolan. Utan de här två skolorna görs om till skolor för de som går i förskolan och upp till årskurs tre. Medan den nya skolan blir en skola för de som går i årskurserna fyra till sex.

– Det sitter nya ledamöter i nämnden och de måste först sätta sig in i frågan innan det är dags att gå vidare, säger Matheus Enholm som vill att de politiska partierna ska få möjlighet att sätta sig in i frågan innan det är dags att ta beslut.

Den första mars hålls ett möte där förslaget ska presenteras. Sedan kommer förslaget att gå vidare till kommunstyrelsen och fullmäktige för beslut.

– Jag vill framhålla att det är förvaltningens förslag som presenterats och det kan mycket väl bli förändringar när förslaget diskuteras.