Prisas för sitt starka engagemang

När Kristel Detlefsen fick barn gjorde hon slag i saken och startade upp en egen förskola. Nu får hon pris för sitt entreprenörskap.

ANNONS
|

Det har snart gått ett år sedan Kristel Detlefsen startade den nya förskolan i Munkedal. Inriktningen har från början varit djur och natur och förebilden har varit Nordens Ark, där som hon fått mycket stöttning.

– Jag har verkligen inte varit ensam i det här arbetet. De har varit många som hjälpt till och stöttat mig från olika håll, säger hon.

Kristel Detlefsen, 30 år, började sin karriär i Uppsala där hon pluggade till idrotts- och engelskalärare. Hon växte upp i Tanums kommun men det var i Strömstad som hon hamnade när hon pluggat färdigt. Där började hon arbeta som högstadielärare.

ANNONS

– Men kärleken förde mig senare till Munkedal, där jag också hade mina föräldrar. När vi fick barn började vi titta på olika förskolealternativ och då växte en idé fram.

Idén som Kristel Detlefsen pratar om var att starta en egen förskola med inriktning på djur och natur. Hon menar på att det inte fanns någon som hade den inriktningen som hon sökte. Däremot visste hon att det skulle innebära mycket jobb för hennes del.

– Planeringsarbetet pågick under tiden som jag arbetade i Strömstad och även när jag gick på min mammaledighet. Jag jobbade hårt med att få till rätt lokal, vilket inte var det lättaste.

Tanken var att hon skulle ha lokalen i Dingle. Men det blev inte så och i stället fick hon nys om villaområdet på Önnebackavägen, Munkedal. Och det som började i en liten skala, med starten av förskolan i augusti 2016, har nu växt till 30 förskolebarn och åtta anställda - både kvinnor och män.

– Det är en häftig resa som vi gjort, konstaterar hon.

Även om hon aldrig trodde detta för några år sedan så har hon alltid haft en dröm om att ha något eget. Hon tror mycket beror på hennes bakgrund som hästtjej.

ANNONS

– Intresset för hästar har alltid funnits där. Mina föräldrar höll på med hästuppfödning och jag fick min första häst när jag var två år, säger hon. Men det krävs mycket av oss som håller på med hästar för samtidigt som vi ska leda en stor häst på flera kilo så ska vi vara ödmjuka och en teamplayer.

Hästsporten har varit en stor drivkraft men hon vill inte ta åt sig all ära. För utan stöttningen från sin fästman och familj hade hon aldrig klarat detta.

Däremot är hon medveten om att folk varit skeptiska till att hon som ung kvinna ville starta en helt ny skola när det redan fanns förskolor i området.

Men när hon nu är en av de unga företagare i Västra Götaland som vunnit Unga Landsbygdspriset i Väst känner hon sig otroligt stolt.

– Det visar att det går att vara ung, tjej och att lyckas. Det gäller att ta för sig och att ha fantastiska människor omkring sig.

Fakta: Bakgrund om priset

Priset delas ut till personer som är mellan 15 och 30 år, som på ett framgångsrikt sätt har startat eller drivit företag. Den huvudsakliga omsättningen ska vara på landsbygden eller i tätort med högst 10 000 invånare. Det kan handla om traditionellt lantbruksföretagande eller företagande inom helt andra branscher. Priset värdesätter bland annat nyskapande och drivkraft, ekonomisk framgång, miljöhänsyn, sociala aspekter, samhällsnytta och nya arbetstillfällen.

Källa: Västra Götalandsregionen

ANNONS