Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Redo för sommarens äventyr i vatten

I Gårvik var det full fart på simskolans årliga avslutning. Efter två veckor som ger barnen både fina minnen och framför allt livsviktiga kunskaper. På schemat stod uppvisning, diplomutdelning och det viktigaste av allt, glass.

Under fredagen var det dags för avslutning i Gårvik för badortsföreningens simskola. Under två intensiva veckor har 92 barn från 4 år och uppåt lärt sig simma, tagit simmärken och lärt sig om livräddning. På avslutningen fick de visa upp sina kunskaper för familjerna. Det bjöds på uppvisning om livräddning som lockade fram många skratt, sedan fick barnen hoppa i vattnet och visa vad de lärt sig.

Syskonen Ebbe och Ingrid Lindqvist har båda varit med i sommarens simskola. För Ebbe, 8 år, var det svårt att säga vad som varit roligast.

– Inget var roligast, allt var lika roligt, säger Ebbe.

Lillasyster Ingrid, 4 år, kommer ihåg en sak tydligt från veckorna.

– Jag ville inte bada när det var maneter, jag visste att det skulle vara kallt i vattnet då, säger Ingrid.

Dåligt väder men bra kunskap

Första veckan av sommarens simskola bjöd på dåligt väder med mycket vind, vågor i havet och maneter. Hilma Bettinger är en av simskolans lärare och tycker det dåliga vädret gav nyttig erfarenhet.

– Det är bra träning för barnen att gå i havet och känna hur det är med mycket vågor. Det är ofta så det ser ut när någon hamnar i nöd, säger Hilma Bettinger.

Precis som förra året har simskolan varit full och många barn har stått i kö för att få en plats. Att det är viktigt att lära barn simma i tidig ålder är inget nytt. Enligt Svenska Livräddningssällskapet omkom tretton personer under 19 år förra året, vilket är den högsta siffran sedan 2013. Att satsa på att öka kunskaperna hos barn under 12 år som inte kan simma är viktigt. Något just Munkedals kommun gjorde förra året.

– Kommunen har varit väldigt generös, framför allt förra året. Då förstod de att detta var något viktigt att satsa på, säger Annica Sällberg, ansvarig för simskolan.

Simskolan har varit igång i femtio år och har många barn som återkommer. Annica Sällberg hoppas att de äldre barnen fortsätter anmäla sig för att ta de svårare simmärkena. De yngre barnen lär sig inte alltid simma direkt men blir vana vid vatten vilket ger en trygghet.

Innan dagen var slut hade barnen fått var sitt diplom som de stolt visade upp och njöt av sin glass.