Ridskolechefen som vågade starta eget

Viktoria Mentzer är ridläraren som vågade säga upp sig från en mångårig trygg tjänst som ridskolechef på Tanums ridklubb för att starta egen verksamhet. Hon jobbar mer än 12 timmar om dagen, men älskar sin tillvaro: – För mig är det här livskvalité, säger hon.

ANNONS
|

Viktoria Mentzer är en välkänd profil för alla hästintresserade i Tanum. Hon har ridit hela sitt liv och har varit ridskolechef på Tanums ridklubb under 14 år. Tanken på att starta eget hade funnits en tid, men när en ny styrelse tillträdde för klubben, kände hon att det var dags att ta steget:

– Jag var livrädd. Men många pushade mig. Jag har heller inte behövt göra några stora investeringar eftersom jag har fått låna hästar att ha i verksamheten, berättar hon.

Sköter allting själv

Sedan förra hösten arrenderar hon en anläggning som ligger någon kilometer bortom järnvägsstationen i Tanumshede. Där driver hon VM Hästverksamhet. VM står naturligtvis för Viktoria Mentzer. Första veckan i september slog hon upp dörrarna och hade flera elevgrupper med en gång. Just nu har hon nio hästar och ponnys och ett tiotal elevgrupper. Den yngsta eleven är 4 år och den äldsta 83 år.

ANNONS

Hon sköter allt själv. Från mockning och skötsel av hästarna till undervisning och ekonomi.

– Jag börjar klockan sex på morgonen och jobbar till tio på kvällen, förutom på fredagar, då försöker jag att sluta tidigare. Jag mockar 17 boxar om dagen, berättar hon.

Nöjd med tillvaron

Förutom ridskoleverksamheten har hon inackorderingshästar, tillridningshästar och två egna hästar. Hon är även banbyggare och anordnar turistridning. Ett riktigt hästslit som det verkar, men Viktoria Mentzer är mer än nöjd med sin tillvaro:

– Jag sköter mig själv och bestämmer allt själv. Visst är det ett stort ansvar, pengar ska ju in liksom. Men jag gjorde inga glädjekalkyler när jag planerade verksamheten. Det funkar, men det är nog för att jag inte har några anställda.

I sommar kommer hon att ha flera ridläger både endagars och flera dagar.

– Jag har en ganska bred verksamhet. Jag blir inte rik, men jag blir rik på andra saker än pengar. Jag brinner för det här med ridskola och tycker att det är roligt att jobba med barn. Jag är en väldigt energisk person så den här tillvaron passar mig bra.

Bor: På gård i Ljungby, Tanum

Familj: Man och tre barn. "Min man hade jag inte klarat mig utan. Han hjälper mig mycket med verksamheten."

Fritidsintressen: "På sommaren tycker jag om att sola och bada. Men jag har inte mycket fritid."

Förebild inom hästvärlden: Meredith Michaels-Beerbaum. "Hon rider fantastiskt bra."

ANNONS