Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/9

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Ronny kämpar mot vädret när skidåkarna vill ut på tur

Till alla skidintresserades glädje har snön äntligen kommit till Bohuslän. I skogarna runt om i området försöker nu skidklubbar dra skidspår. Men det är inte helt enkelt – något som Ronny Smith på Munkedals skid- och orienteringsklubb fått uppleva.

Den långa gråa vintern har äntligen blivit vit. Det öppnar ögonen för alla skidentusiaster som vill ge sig ut på tur.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– De var några här tidigt i morse och kollade om det var spårat. Så de vill verkligen komma ut och köra. En kvinna har redan varit här och kört. Även om det inte var spårat, säger Munkedals skid- och orienteringsklubbs vaktmästare Ronny Smith.

Förra året var spåret öppet i nästan en månad. Även om snön nu lagt sig på Önnebackas elljusspår så är det inte helt enkelt att få till spåren. Ronny Smith hade under måndag förmiddag tagit en tur runt spåret med skotern för att se hur den 2,5 kilometer långa slingan så ut.

– På vissa ställen har de blåst undan och är nästan tomt medan på vissa ställen är det nästan för mycket snö, säger han.

Tillräckligt mycket snö för att spåra

Han har skottat till de områden som behövde lite extra snö. Vissa har han låtit vara, de går inte att göra någonting åt. Det krävs ungefär 10 cm snö för att spåren ska kunna dras. Men på de flesta ställen ser det bra ut.

– Jag tror att vi kan få till den 2,5 kilometer långa slingan. Så får vi låta området runt hästhagen vara, säger han till sin kollega på telefon.

Anledningen till samtalet var att han har problem att få till det med spårdragarna som han drar bakom skotern. Det är den som lätt ska flyta över snön och skapa två skarpa spår där åkarna sedan kan ta sig runt.

"Snön är för sur"

Men snön är för blöt. Temperaturen ligger runt noll grader vilket gör att det blivit kramsnö, perfekt för snöbollar och snögubbar. Mindre perfekt för att göra skidspår.

– Det är som bäst när det kommit nysnö, när den är alldeles lätt, säger Ronny Smith.

Istället gräver spårmaskinen ner sig, snön dras upp framför och bildar ett stort block. Maskinen fungerar snarare som en snöplog. Ronny Smith plockar fram skyffeln, skottar iväg snön som lägger sig i vägen och gör ett nytt försök. Igen och igen. Till slut ger han upp.

– Vi får göra ett nytt försök senare ikväll. Då har det förhoppningsvis frusit till igen och kommer gå enklare.

Fram till dess ska han ta en ny tur med skotern och försöka packa snön så att underlaget blir hårdare. Sedan är det bara att invänta kylan.