Så ställer sig politikerna i skolfrågan

Skolutredningen i Munkedals kommun har skakat hela samhället med många frågor utan svar. Men nu vill politikerna lugna oroliga föräldrar med att inget beslut ännu är taget.

ANNONS
|

Barn- och utbildningsförvaltningen i Munkedals kommun har gjort en utredning av den framtida skolorganisationen i kommunen och konstaterat att man står inför flertal utmaningar. Men för att lyckades med detta behöver det ske förändringar inom barn- och utbildningsområdet. Därför har förvaltningen plockat fram fyra olika förslag som politikerna nu diskuterar.

Förra veckan samlades Kommunstyrelsens arbetsutskott för första gången för att diskutera skolutredningen politiskt. Och Sverigedemokraterna är redan klara i frågan om vilket alternativ som är det bästa.

– Vi anser att det ska finnas F-6 i alla kommundelar. En försäljning av skolorna kan ge oss möjligheten till detta och samtidigt frigöra medel till lärarförstärkningssyften, säger Matheus Enholm. De kvarvarande lokal- och underhållsbehovet tillfaller den nya fastighetsägaren och de behov kommunen har kan tillgodoses med överenskommelser i hyresavtalet.

ANNONS

Men Åsa Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i kommunen, anser att det är ett naivt förslag.

– Det innebär att Sverigedemokraterna skulle trolla bort kostnaderna för drift och underhåll av skolorna. Vi tror inte att en ny ägare skulle acceptera hyror som inte täcker såväl drift som underhåll samt rimlig avkastning.

Den styrande majoriteten, med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet, har själva inte tagit ställning i skolutredningsfrågan ännu. Det enda som de beslutat är att Hedekas skola ska räddas eftersom det inte får bli för långa restider för barnen.

När det gäller resten av utredningen kommer majoriteten noga att gå igenom all information som de fått, påpekar Åsa Karlsson. Dessutom kommer de att ta till sig alla synpunkter från invånarna innan de kommer fatta något beslut.

– Vi är inte heller låsta i de fyra olika förslagen. Vi diskuterar också en renovering. För det viktiga är att varje elev har rätt till en trygg och likvärdig skola med behöriga lärare.

Enligt föräldrarna som Bohusläningen pratat med finns det gott om behöriga lärare på både Bruksskolan och i Hällevadsholm. De undrar då varför dessa skolor hotas.

Åsa Karlsson påpekar att det här beslutet inte kommer att verkställas förrän 2021 och då vet man inte hur många av lärarna som är kvar på skolorna.

ANNONS

– Vi måste titta framåt och se över hur vi ska få bra skolor i Munkedals kommun. Det handlar inte bara om kronor och ören. För en omodern skola kommer inte locka barnfamiljer eller behöriga lärare till kommunen.

När det gäller tidsplanen vet hon också att den inte kommer att gå ihop.

– Den kommer att spricka och det får vi ta på oss allihopa. Ärendet kommer alltså inte att komma upp på kommunfullmäktige förrän tidigast till hösten.

Enligt oppositionsrådet Ann-Sofie Alm (M) står de bakom utredningen som gjorts, men de har precis som majoriteten inte ställt sig bakom något förslag ännu.

– Vi är i behov av fler uppgifter. Men vi ser att det straffar sig nu att vi behöver renovera i stort sett alla skolor i kommunen.

Hon ser även stora problem med lärarrekryteringen och framför allt bristen på Hedekas skola.

– Det är de små skolenheterna som har det tuffast. Vi vill gärna ha kvar samtliga småenheter, men inte till vilket pris som helst. Det kan inte ske på bekostnad av barnens rätt till kunskap och utbildning. Där är vi skyldiga att tänka rätt.

Ann-Sofie Alm (M) är precis som Åsa Karlsson öppen för att möta föräldrar och ta del av synpunkter om skolutredningen.

ANNONS

– Det är ingen som vill lägga ner någon skola frivilligt. Vi vill att det ska finnas en möjlighet att bo och leva där man vill.

Fakta: Detta har hänt

  • Den 1 mars fick Kommunstyrelsen i Munkedal information från Barn- och utbildningsförvaltningen om den skolutredning som gjorts.
  • Orsaken var att man skulle se över strukturen kring skolverksamheten där flera skolor är i behov av renovering. Fyra förslag presenteras där ett av förslagen kunde innebära en nedläggning av Hedekas skola.
  • Hedekasborna reagerar starkt på förslaget och därefter beslutar den politiska majoriteten att Hedekas skola ska räddas eftersom det blir för långa resor för barnen.
  • Därefter startas flera Facebook-grupper och nu planerar grupperna för en stor demonstration.
  • ANNONS