Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hyran behöver höjas med 2, 5 procent för att vi ska klara av driften, enligt Lars Östman (M), ordförande i bostadsbolaget Munkbo. Bild: Privat
Hyran behöver höjas med 2, 5 procent för att vi ska klara av driften, enligt Lars Östman (M), ordförande i bostadsbolaget Munkbo. Bild: Privat

Så mycket vill bostadsbolaget Munkbo höja hyran nästa år

Det kommunala bostadsbolaget Munkbo i Munkedals kommun vill höja hyrorna med upp till 2,8 procent nästa år. Motiveringen: Höjda avgifter på bland annat försäkringar och avlopp.

De kommande hyresförhandlingarna gäller för 535 hushåll i Munkedals kommun. Det krav som företrädare från Munkbo har ställt är att hyran ska höjas med 2,5 procent, vilket motsvarar en höjning av hyran för en normalstor tvårumslägenhet med 139 kronor i månaden. Detta enligt en förhandlingsframställan som har skickats till hyresgästföreningen.

För de boende på Brudås i Munkedal och i Hedekas väntar ännu större höjningar av hyran. Det krav som ställts i förhandlingsframställan är att hyrornas ska höjas med 2,8 procent.

– Det är ett antal olika kostnader som stiger nästa år och det är förklaringen till det krav på högre hyror som vi ställt. Det handlar bland annat om ökade kostnader för försäkringar och vatten och avlopp, säger Lars Östman (M), ordförande för Munkbo.

Han fortsätter:

– De här pengarna behövs för att täcka bolagets driftskostnader. Det finns även ett behov av renoveringar av bostäder. Det som planeras är en större satsning på att renovera ett område som heter Brudås men vi vet inte hur den biten ska lösas ännu, säger Lars Östman.

Hyresgästföreningen tycker att kravet är för högt.

– När arbetslösheten är högre än under finanskrisen och pandemin ser ut att förvärras måste även ett bostadsbolag ta sitt ansvar, konstaterar Jakob Agirman, förhandlare på Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande.