Clas Hedlund är näringslivsutvecklare i Munkedals kommun och har täta kontakter med de lokala företagen.
Clas Hedlund är näringslivsutvecklare i Munkedals kommun och har täta kontakter med de lokala företagen. Bild: Ingvar Spetsmark

Så vill kommunen stödja företagen

Nu vidtar Munkedals kommun ett antal åtgärder för att underlätta för de lokala företagen. Det handlar både om åtgärder för att stärka företagens likviditet och frigöra tid hos företagen genom att exempelvis skjuta på tillsynsbesök som inte måste göras snarast möjligt.

ANNONS
|

– Vi har täta kontakter med de lokala företagen och följer händelseutvecklingen noga. Framför allt gäller det för företag dit det brukar komma mycket folk, säger Clas Hedlund, näringslivsutvecklare i Munkedals kommun.

Det handlar bland annat om de företag som sysslar med handel, turism eller som driver olika typer av anläggningar där det serveras mat, ordnas konferenser och där det finns möjligheter till övernattning.

Flera åtgärder

De senaste veckorna har den politiska ledningen och näringslivsenheten i Munkedals kommun följt utvecklingen noga. När coronakrisen slog till togs det snabbt beslut att genomföra flera olika åtgärder för att stödja det lokala näringslivet. Detta vid sidan av de åtgärder som det redan beslutats om på nationell nivå.

ANNONS

Följande åtgärder har vidtagits för att stärka företagens likviditet. Det handlar om möjlighet att begära anstånd på kommunens fakturor, betala fakturor till olika leverantörer snabbare än i dag och ge längre tidsfrist när det gäller att betala hyror för kommunala lokaler.

– Jag har täta kontakter med de lokala företagen och tycker att många är kreativa och förberett sig noga, säger Clas Hedlund.

Han fortsätter:

– Man får inte glömma bort hur viktig tidsaspekten är när det gäller den här situationen.

Följer noga

Det finns flera saker som bevakas noga och som kan påverka nuvarande situation. Ett beslut att åter öppna Norges gränser kommer att få stor betydelse för många företag.

– Ett sådant beslut skulle påverka företag inom handeln och campingplatser.

Ett antal beslut har också tagits när det gäller att frigöra tid hos företagen. Några nya tillsynsärenden ska inte startas om det inte är så att någon av de politiska nämnderna tar ett sådant beslut. Tillsynsbesök som inte måste göras kommer att flyttas fram tills situationen förbättrats.

Dessutom ska processen underlättas när det gäller pågående tillsynsärenden. Och pågående ärenden, bland annat ansökan om bygglov, ska skyndsamt behandlas av de politiska nämnderna.

ANNONS