Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu ska frågan om när det ska byggas ett nytt särskilt boende i Dingle utredas. Bild: Andreas Olsson
Nu ska frågan om när det ska byggas ett nytt särskilt boende i Dingle utredas. Bild: Andreas Olsson

Satsning på äldreboende på väg skjutas upp

Det är oklart när satsningen på ett nytt äldreboende i Dingle kommer att göras. Orsaken är att behovet av platser inom särskilt boende är lägre än beräknat. Nu är det meningen att frågan om ett nytt äldreboende ska utredas.

Det är företaget Inrikta Analys AB som anlitats för att ta reda på vilket behov det finns av platser inom särskilt boendet i Munkedals kommun på kort och på lång sikt. Två slutsatser som dras i utredningen är att det finns ett minskat behov av platser inom den somatiska vården men att behovet av fler platser för människor med olika typer av demenssjukdomar väntas öka på grund av att befolkningen blir äldre.

– Den slutsats som dras är att behovet av platser inom särskilt boende de närmaste åren blir betydligt mindre än vad tidigare beräkningar visade, säger Catarina Dunghed, socialchef i Munkedals kommun.

Däremot är behovet av platser inom demensvård oförändrat.

Kommer att öka

I dag finns det fyra särskilda boenden i kommun, nämligen Allégården och Ekebacken i Munkedal, Dinglegården i Dingle och Sörbygården i Hedekas.

– Utredning visar också att behovet av platser inom särskilt boende kommer att öka 2025, säger Catarina Dunghed.

Hon fortsätter:

– Det finns inte någon mening att göra en satsning på ett nytt boende redan nu eftersom det skulle innebära tomma platser.

Fullmäktige i Munkedals kommun tog sommaren 2017 beslut om att bygga ett nytt äldreboende på Tyft-området i Dingle. Men det var inte något beslut som togs i politisk enighet utan det var Socialdemokraterna, Centern och Sverigedemokraterna som drev igenom beslutet om placering i Dingle för två år sedan. Det kan mycket väl bli så att frågan om placering av ett nytt boende för äldre åter tas upp för diskussion i Munkedals kommun.

Behovet styr

– Det är behovet av antalet platser som avgör när en sådan satsning ska göras, säger Jan Hognert (M), kommunalråd i Munkedals kommun. Det mesta pekar på att behovet inte är så stort som vi tidigare räknade med. Men jag kan inte säga hur länge den planerade satsningen kommer att skjutas upp. Det är en fråga som nu ska utredas.

Utredningen konstaterar också att det finns flera argument för att bygga ett nytt särskilt boende i Munkedals kommun om några år på grund av det behov av renovering som finns i nuvarande bestånd.