Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Säkerhetsstrateg Johan Celinder är ny säkerhetsstrateg i Munkedals kommun. Bild: Ingvar Spetsmark

Ska öka tryggheten och säkerheten i Munkedals kommun

Den nya säkerhetsstrategen i Munkedals kommun heter Johan Celinder. Han ska ägna sig åt ett antal frågor som har med trygghet och säkerhet att göra. Det brottsförebyggande arbetet är en del av hans arbetsuppgifter som också går ut på att kartlägga andra typer av risker i kommunen.

– Det är viktigt att de boende i kommunen kan känna sig säkra och trygga, säger han.

Johan Celinder och ett antal tjänstemän från bland annat socialförvaltningen, skolan och polisen träffas regelbundet för att diskutera brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder. De arbetar enligt den trygghetsfrämjande arbetsmetoden "Effektiv samordning och trygghet."

Det som diskuteras när gruppen träffas är olika typer av händelser och platser där det kan krävas insatser.

– En konkret exempel på åtgärder är de riktade kontroller som sedan en tid görs för att hindra buskörning med Epa-traktorer och bilar i tätorterna. Detta är något som många upplever som ett problem.

Under uppsikt

Det finns även ett antal platser i Munkedals kommun som är intressanta ur ett säkerhetsperspektiv. Ett exempel på en sådan plats är området vid Rasta Håby där det är vanligt att det inträffar brott.

– Det är en plats som är vi har under uppsikt.

Tidigare har Munkedals och Lysekils kommuner delat på en tjänst som säkerhetsstrateg. Från och med i augusti 2019 har de två kommunerna varsin tjänsteman som på heltid ägnar sig åt frågor som har med kommuners och regioners säkerhet och höjd beredskap att göra.

Joakim Hagetoft arbetar på heltid med säkerhetsfrågor i Lysekils kommun. Dan Carlsson är kommunpolis i Munkedal, Lysekil och Sotenäs och har en viktig roll i det brottsförebyggande arbetet.

Kartlägger

Johan Celinder arbetar också en hel del med att kartlägga olika typer av risker i Munkedals kommun. Och ta fram planer för hur kommunen ska hantera ras eller en kraftig storm, något som tidigare inträffat i Munkedals kommun. Till exempel raset på E6:an 2006.

En annan arbetsuppgift handlar om planering för att höja beredskapen på grund av att planeringen när det gäller totalförsvaret åter tagits upp i Sverige.

– En stor del av det säkerhetsarbete som bedrivs i en kommun styrs av olika typer av lagar inom det här området.

Johan Celinder kommer från Lycksele och har en kandidatexamen i risk och krishantering från Mittuniversitetet. Det var familjeskäl som gjorde att han flyttade från norra till södra Sverige.

– Jag trivs bra i den här delen av Sverige, säger han.