Det här är en bild på pappersmaskin nummer åtta på Arctic Papers papperbruk i Munkedal. Nu planerar bolaget flera större investeringar när det gäller miljön.
Det här är en bild på pappersmaskin nummer åtta på Arctic Papers papperbruk i Munkedal. Nu planerar bolaget flera större investeringar när det gäller miljön. Bild: Ingvar Spetsmark

Ska bygga ny panna nära pappersbruket

Arctic Paper i Munkedal gör en satsning för att få en effektivare produktion av el. I anslutning till pappersbruket byggs en ny pannanläggning. Dessutom görs en satsning på utbyggd vattenkraft. Satsningarna ska minska utsläppen av koldioxid från verksamheten med cirka 60 procent.

ANNONS
|

– Det som händer nu är att vi är inne i en förberedelsefas när det gäller bygget av den nya pannan. Enligt nuvarande tidsplan ska pannanläggningen tas i drift om ungefär två år, säger Göran Lindqvist, vd på Arctic Paper i Munkedal.

Den nya pannan kommer att byggas i ett område nära bruket där det i dag ligger en parkering. Just nu pågår olika förberedelser inför byggstarten om ett år. Pannan väntas få en kapacitet att kunna producera cirka 30 MW.

Tecknat avtal

– Den nya anläggningen ska i huvudsak att drivas med returträ och utsorterat och återvunnet material som innehåller mycket energi, säger Göran Lindqvist.

ANNONS

Arctic Paper tillverkar grafiskt finpapper av hög kvalité som exporteras till länder i Europa.
Arctic Paper tillverkar grafiskt finpapper av hög kvalité som exporteras till länder i Europa. Bild: Lasse Edwartz

Det är inte Arctic Paper som ska bygga och driva anläggningen i egen regi. Pappersbruket har istället tecknat ett avtal på 15 år med företaget Adven AB som ska bygga och driva anläggningen.

Avtalet innebär, enligt Lindqvist, lägre och mer stabila och förutsägbara kostnader för energi jämfört med i dag.

– Priset på energi går upp och ner och det här är ett sätt för oss att i framtiden få mer stabila och förutsägbara energikostnader, säger han.

Det här är inte den enda satsningen som håller på att genomföras på Arctic Paper. Det har tidigare tagit ett beslut om att bygga ut vattenkraften. Det handlar om en satsning på cirka 70 miljoner.

Anläggning byts ut

– Det är i princip så att nuvarande anläggning ska bytas ut mot en nyare anläggning som producerar betydligt mer energi än i dag, säger Göran Lindqvist.

Det här innebär enligt företaget självt att Arctic Paper i Munkedal inte längre behöver köpa lika mycket naturgas och el som i dag. Målet på sikt är att fasa användningen av externt levererad el och naturgas vilket kommer att sänka brukets koldioxidutsläpp med 60 procent.

Under 2018 släppte Arctic Paper ut 51000 ton koldioxid. Det kan jämföras med utsläppen från Preemraff som idag släpper ut 1, 6 miljoner ton koldioxid varje år. Eller en beräkning från Naturvårdsverket som visar att varje person släpper ut cirka sju ton koldioxid per år.

ANNONS
ANNONS