Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/6

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Skola har öppet för kunskap under sommaren

Till skillnad från andra skolor i kommunen har Kungsmarkskolan i Munkedal öppet under sommaren. Anledningen är att skolan anordnar sommarstudier för barn och ungdomar.

Isidora och Nonka spelar king på skolplanen. Det är rast från sommarstudierna. Tillsammans med 73 andra barn och ungdomar kommer de till Kungsmarkskolan för att studera. I fem veckor från klockan 9-12 är skolan öppen för kunskap.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Det är väldigt ambitiösa elever. Därför tror vi det är bra med tre timmar så tappar de aldrig motivationen, säger Hisham Alamro, studieledare på Kungsmarkskolan.

Persiska, arabiska, serbiska, romani och dari. De sju lärarna som arbetar på skolan under sommaren kan många olika språk. Men mest fokus är det på svenska och matematik.

– Jag kan allting med matte så jag vill ha lite svårare, säger Isidora, 11.

– Vi har lärt oss lite arabiska, marhaba, kif halk, det betyder hej hur mår du, säger kompisen Vasa, 8.

Kungsmarkskolan är vanligtvis en högstadieskola men är i dag full av barn och ungdomar i åldern 7-16 år. Sommarstudierna som startade förra veckan är ett initiativ från Arbetsförmedlingen och Munkedals kommun. Förslaget las fram av Ayman Shehader, en lärare som ville hjälpa barn och ungdomar att studera svenska under sommaren. Hisham Alamro berättar att responsen har varit enorm och barnen reser hit från olika delar av kommunen.

– Första dagen kom det 60 elever. Vi trodde att det skulle avta men ordet sprids och bara i dag kom det fyra till, säger Hisham Alamro.

Han har arbetat på skolan i snart ett år med att ta hand om nyanlända elever. Han tycker att det är viktigt att hålla uppe studierna under sommaren, speciellt de som går högstadiet och står inför gymnasiet. Förra årets rapport från Skolverket visade att 44 procent som gått sommarskola klarar betygen.

– Det är ofta språket som är problemet, man läser inte, träffar ingen om man tar en paus, säger Hisham Alamro.

Skrik och skratt hörs från skolgården. Kompisarna Isidora, Vasa, Nonka och tvillingarna Heba och Seba tränar inför en dansuppvisning som de ska ha efter rasten är slut.

– Det är kul att lära sig saker men det är roligast att ha rast, säger Nonka, 11.