Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Skolorna som kan hotas av nedläggning

Nu utreds skolornas framtid i Munkedal och fyra olika förslag har tagit fram. Bland dessa finns ett förslag som kan innebära en nedläggning av Hedekas skola.

Det var på onsdagskvällen som kommunstyrelsen i Munkedal fick information om den barn- och utbildningsutredning som gjorts av förvaltningen. Orsaken till utredningen är att man ska se över strukturen kring skolverksamheten i Munkedals kommun där flera skolor är i behov av renovering. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

För att möta framtiden utmaningar har fyra olika förslag plockats fram. De olika förslagen innebär att dagens sex skolenheter går ner till tre eller fyra, beroende på förslag. Det innebär också att vissa skolor måste slås ihop. Enligt socialdemokraterna i Munkedal kan ett av förslagen därmed innebära en nedläggning av Bruksskolan och Hedekas skola. Det skriver socialdemokraterna på sin facebook-sida. 

Även sverigedemokraterna skriver om förslaget på sin facebook-sida. Där skriver de: "Vi kommer aldrig ställa oss bakom en nedläggning av Hedekas skolan." 
Kommunstyrelsens ordförande, kommunalrådet Åsa Karlsson (S), vill inte gå in på vad förslaget innehåller. 

– Vi fick information innan sammanträdet under onsdagen. Nu kommer vi tillsammans med centerpartiet och miljöpartiet att ha en fördjupad diskussion om förslaget och även de andra förslagen som kommit upp. Det är alltså inget politiskt beslut som har tagits. Det är ett förslag från förvaltningen, säger Åsa Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Munkedal. 

Att det finns ett förslag som kan innebära nedläggning av Hedekas skola bekräftar också kommunfullmäktiges ordförande Christer Nilsson (C), som även är bosatt i Hedekas, och som var med på gårdagens informationsmöte.

– Min personliga uppfattning är att detta är helt fel väg att gå. Det är inget som jag kommer att gå med på. Nu när man håller på med ombyggnaden av väg 928 så känns det som ett väldigt konstigt förslag, säger han och tillägger precis som Åsa Karlsson att man nu kommer ha en diskussion om de olika förslagen. Från förvaltningens sida vill man inte gå in på vilka förslag som just nu kommit fram.

– Det finns fyra tänkbara förslag. Vi ska träffa politikerna under de närmaste veckorna och därefter kommer vi att kunna lägga fram de förslag som är aktuella, säger kommunchef Håkan Sundberg.

Därefter kommer ärendet komma upp på kommunstyrelsens arbetsutskott i slutet av mars. Därefter kan ärendet behandlas i kommunstyrelsen innan ett beslut kan tas i kommunfullmäktige den 27 april.