Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De politiska facknämnderna i Munkedals kommun är stängda för allmänheten. Bild: Lasse Edwartz
De politiska facknämnderna i Munkedals kommun är stängda för allmänheten. Bild: Lasse Edwartz

Stängda nämnder i Munkedal

Det här året skrotade Munkedals kommunen utskotten och införde åter facknämnder. Meningarna om allmänheten ska kunna lyssna på nämndernas möte är delade. Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har valt att stänga nämnderna.

I nuläget finns det möjlighet för allmänheten att lyssna på fullmäktige och kommunstyrelsen i Munkedals kommun. I övriga nämnder finns inte den möjligheten. Enligt kommunchefen Håkan Sundberg är samtliga facknämnder i kommunen stängda.

Delade meningar

Det råder delade meningar om detta är rätt eller fel i Munkedals kommun. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna i barn och utbildningsnämnden röstade nyligen för att stänga sammanträdet. Övriga partier reserverade sig mot detta.

– Det kan finnas flera känsliga ärenden som behandlas i exempelvis välfärdsnämnden eller barn och utbildningsnämnden, säger kommunalrådet Jan Hognert (M). Samhällsbyggnadsnämnden ägnar sig åt myndighetsutövning. Därför tycker vi att nämnderna ska vara stängda.

Är viktigt

Oppositionsrådet Liza Kettil (S) har en annan syn på saken.

– Det finns ett värde med att ha öppna möten i nämnderna. Det innebär nämligen att de medborgare som är intresserade av politik kan komma och lyssna. Det kan också ha ett värde för politiker som sitter i andra nämnder att sätta sig in i vissa frågor behandlas.

Enligt Kettil tycker Socialdemokraterna i Munkedal att att alla nämnder utan samhällsbyggnadsnämnden, ska vara öppna.

– Orsaken till detta är att det är en myndighetsnämnd.