Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Arkivbild

Stulna motorer från Munkedal hittade i Polen

Båtmotorer till ett värde av tio miljoner har hittats av polsk gränspolis. Stöldgodset är från Munkedal och Orust bland annat.

Det var polsk gränspolis som hittade stulna båtmotorer hemmahörande från flera ställen i Sverige och Norge.

– Det var i slutet på november polsk polis stoppade två fordon. Några var "300 hästare" som vi misstänker stals från en marina i Karlskrona under hösten, berättar polisen Thomas Andersson som jobbar med båtsamverkan i Bohuslän. 

Ett tiotal av de stulna båtmotorerna kommer från Munkedal, Orust och Ljungskile. Det är motorernas märkning som gjort att man kunnat härleda dem dit. 

LÄS MER: Stöldgods från Uddevalla hittades i Nyköping

Polisen misstänker att det är en liga som har hela Europa som sitt arbetsfält som ligger bakom de många stölderna. 

– De rör sig över stora områden och de är väl bevandrade i vårt område. Vi tror att Polen är ett transportland och att motorer försvinner iväg vidare ännu längre söderut. Därför ser vi ju att det samarbetet vi har med andra länder i Europa är framgångsrikt, säger Thomas Andersson. 

Han misstänker också att den liga som ligger bakom motorerna som nu hittats ligger bakom en stöld på en marina i Uddevalla i somras. 

– När jag har tittat närmare på tillvägagångssättet är det samma modus som vid inbrottet i Karlskrona, säger Thomas Andersson. 

Men enligt p4 Blekinge som rapporterat om stöldgodset i Polen har polis där förhört en misstänkt men den personen kommer att släppas. Det här har dock blivit en varningsklocka för andra tjuvar enligt Thomas Andersson. 

– Ja det här innebär att det blir ett avbräck för den här ligan och en varning för andra. Det blir allt svårare för tjuvarna. 
 

LÄS MER: