Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/21

Succé för bygdens första veteranbilsträff

En mängd fordonsintresserade entusiaster strålade samman i Valbo-Ryr på lördagen. Yngst på veteranbilsträffen var en tjej från Dingle som föddes i juli.
– Hon var med på sin första åktur när hon var sex dagar gammal, säger Marcus Karlsson, pappa till Milea.

De var långt ifrån ensamma om att sluta upp. Intresset för gamla bilar är stort. Men för den lilla orten i Munkedals kommun, med drygt ett par hundra invånare, var det samtidigt en premiär. Sockenföreningen räknade med intäkter från försäljning av bakverk och kaffe samt korv med bröd. Ur den aspekten gjorde det ostadiga vädret med omväxlande skurar ingenting, för då sökte både utställare och publik skydd under tak där de erbjöds något att köpa.

– Det har varit trögt för oss som förening att hålla igång med någon verksamhet under pandemin och därför kände vi att vi måste hitta på någonting, säger Anki Karlsson som själv älskar äldre bilar.

Initiativtagaren Sören Andersson var glad över den stora uppslutningen och hoppades att utställarna skulle turas om och avlösa varandra under de fem timmar som var avsatta, eftersom utrymmet för att parkera alldeles intill Solhemsgården är begränsat.

– Jag håller själv på med veteranbilar och det ligger i tiden. Det märks att det är populärt, säger han.

Publik utan egna veteranbilar fick parkera på ett gärde och hålla tummarna för att nederbörden inte skulle göra det allt för slirigt vid utfart.

Definitionen på veteranfordon är att de ska vara minst 30 år gamla och det innebär att kan bli en stor variation av bilar av olika märken och modeller att titta på för besökare. Så även denna gång.

– Amerikanarna är tjusiga men de har alltid varit med. De europeiska försvann ett tag men har kommit tillbaka igen, säger Sören Andersson som har en förkärlek till Mercedes men ändå tyckte att det mullrade gott när en gul Ford LTD från 1968 rullade in på gräsmattan.

Några barn var direkt framme och imponerades av designen.

– Det ska sticka upp i huven, annars är det ingen riktig raggarbil, svarade ägaren Hans Lidström från Hogstorp dem med ett leende.

Christer Magnusson från Färgelanda kom i en svart Volvo PV 444 av en speciell årsmodell som han sökte länge efter.

– Den är från 1951, så den är lika gammal som jag själv är. Det var en fix idé att hitta en sådan. Men jag har haft den i 21 år nu, säger han.

Valbo-Ryrs sockenförening bildades 1992 för att främja bygdens utveckling och fortbestånd.

Bygden har runt 250 invånare och tillhör Munkedals kommun men är en del av Dalsland på gränsen till Bohuslän.

En socken var förr ett administrativt område som ursprungligen betecknade en församling i Svenska kyrkan. Kyrksocknarna avskaffades 1862 men har levt kvar som folkligt begrepp.