Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan Hognert (M) avgående kommunalråd i Munkedal. Bild: Ingvar Spetsmark
Jan Hognert (M) avgående kommunalråd i Munkedal. Bild: Ingvar Spetsmark

”Svårt att styra i Munkedals kommun”

Den planerade satsningen på en ny skola i Munkedal har skjutits upp och frågetecknen blir allt fler när det gäller det nya bostadsområdet Vadholmen. Det är bland annat det som lett till att kommunalrådet Jan Hognert (M) valt att lämna sitt uppdrag i förtid. Nu inleds arbetet med att hitta hans ersättare.

Under tisdagen rapporterade Bohusläningen att både Jan Hognert och kommunchefen Håkan Sundberg valt att lämna sina uppdrag i Munkedals kommun. Nu kommenterar Jan Hognert sitt beslut.

– Det oklara parlamentariska läget gör det svårt att styra Munkedals kommun och det är ytterligare en förklaring till mitt beslut, säger han.

Olika insatser för att barn och ungdomarna i kommunen i syfte att höja resultaten i skolan var en fråga som Moderaterna drev hårt i senaste valrörelsen.

– En ny skola för de som går i årskurserna fyra till sex är ett sätt att höja resultaten. Det är viktigt att vi som kommun har bra skolor som lockar nya lärare. Satsningen på en ny skola har försenats och det påverkar många elever negativt, säger Jan Hognert.

Ett exempel på att processen försenats ytterligare är ett beslut i fullmäktige i början av året att först utreda om det går att renovera Bruksskolan och Munkedalsskolan innan det satsas på en ny skola. De två skolorna i Munkedal är för barn som går i förskolan och upp till årskurs sex.

– Min personliga uppfattning är att det blir betydligt dyrare att renovera de här skolorna, säger Jan Hognert.

Oklar satsning

En annan orsak till beslutet att hoppa av uppdraget som kommunalråd handlar om det nya bostadsområdet Vadholmen som ligger nära Örekilsälven i Munkedal.

Enligt Hognert fanns tidigare en politisk majoritet för att släppa in privata intressen i syfte att exploatera hela området. Nu är det flera partier som anser att det kommunala bostadsbolaget Munkbo ska få tillgång till en del av området och har skrivit motioner om detta.

– Min uppfattning är att marknaden har bättre förutsättningar än kommunen att utveckla området. Den politiska majoriteten sprack i den här frågan. Nu är det ingen som riktigt vet hur det blir, säger han och konstaterar att detta är ett exempel på hur skör den politiska majoriteten är i Munkedals kommun efter valet.

Kvar i fullmäktige

Jan Hognert lämnar uppdraget som kommunalråd och alla andra uppdrag som är förknippade med det. Däremot sitter han kvar i fullmäktige resten av mandatperioden. Några planer att fortsätta med politik nästa mandatperiod har han inte.

– Den första tiden tillbringade jag i stort sett all min tid i kommunhuset. Pandemin har lett till att jag suttit hemma en hel del och flertalet möten har varit digitala och det har gjort jobbet betydligt tyngre, säger Jan Hognert som är 70 år.

Söker efterträdare

Det som händer den närmaste tiden är att arbetet med att hitta en kandidat som ska ta över uppdraget som kommunalråd inleds. Frågan kan avgöras genom en sluten omröstning i fullmäktige i höst.

– Så kan bli fallet om de politiska partierna kommer med mer än en kandidat, säger Per-Arne Brink (S), ordförande i valberedningen.

Det är idag oklart om de politiska partierna i Munkedals kommun kommer att enas kring en kandidat till fullmäktige.

Det är inte ovanligt med hoppande majoriteter i Munkedals kommun. Efter valet 2018 beslutade Moderaterna och Liberalerna att ha en valteknisk samverkan tillsammans med Sverigedemokraterna.

Oklart

De tre partierna har 18 mandat i fullmäktige och majoritet och uppgörelsen innebar att de fördelade ett antal platser i styrelser och nämnder. Men det är idag oklart om de tre partierna kan enas kring en kandidat som ska bli nytt kommunalråd.

Oppositionen består av Socialdemokraterna och Centern som har 12 mandat tillsammans. De behöver stöd av Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet för att kunna nominera en kandidat till uppdraget som kommunalråd. Men det förutsätter också ett politiskt stöd från Liberalerna som tidigare stött Moderaterna och Sverigedemokraterna.

– Vi kommer att inleda en intern process inom kort och det finns flera intressanta kandidater som kan föreslås till uppdraget som kommunstyrelsens ordförande, säger Ann-Sofie Alm (M), ordförande den Moderata föreningen i Munkedal.

Inte självklart

Men det är inte säkert att Moderaterna får stöd av Sverigedemokraterna i Munkedal den här gången.

– Våra röster är inte självklara och om Moderaterna vill ha vårt stöd så får dom söka det, säger Matheus Enholm (SD) som också nämner att partiet lokalt ska ha den diskussion för att se om det finns någon lämplig kandidat lokalt i partiet.

Socialdemokraterna och Centern behöver stöd av flera partier för att få posten som kommunalråd.

– Vår uppfattning är att det handlar om att byta ut en moderat mot en annan moderat. Men om det tidigare samarbetet spricker och majoritetsförhållandena förändras kan saken komma i nytt läge, säger oppositionsrådet Liza Kettil (S).