Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Heikki Klaavuniemi (SD) har valts till ordförande i fullmäktige i Munkedals kommun. Bild: Ingvar Spetsmark

Sverigedemokrat vald till ordförande i fullmäktige i Munkedal

Nu står det klart att Heikki Klaavuniemi (SD) fått uppdraget som fullmäktiges ordförande i Munkedals kommun. Vid gårdagens möte i fullmäktige avgjordes det genom en sluten omröstning innan frågan avgjordes.

– Det känns verkligen hedrande att ha fått det här uppdraget och min uppfattning är att det är en seger för demokratin, säger Heikki Klaavuniemi efter den slutna omröstningen.

LÄS MER: Sätter SD käppar i hjulet för Fyrklöverstyret i Munkedal?

Det fanns två kandidater till uppdraget som ordförande i fullmäktige. Matheus Enholm (SD) föreslog Klaavuniemi och Liza Ketti (S) förelog Christer Nilsson (C).

En röst mer

Förslaget gick till sluten omröstning och rösträkningen visade att Klaavuniemi fått en röst mer än sin motkandidat.

Det här var inte den enda motgången för Socialdemokraterna, Centern, Kristdemokraterna och Miljöpartiet som bildat en samarbetsgrupp i ett försök att ta över styret i kommunen. När det var dags för val av förste vice ordförande ställdes Nilsson mot Ulla Gustavsson (M). Det blev ännu en votering som resulterade i att Gustavsson valdes till första vice ordförande med en rösts övervikt. Christer Nilsson, som har varit fullmäktiges ordförande i flera mandatperioder, fick den här gången uppdraget som andre vice ordförande.

En anledning till resultatet är att Moderaterna och Liberalerna bestämt sig för att samarbeta den kommande mandatperioden. Gruppledaren Jan Hognert (M) bekräftar för Bohusläningen att det varit samtal med företrädarna från Sverigedemokraterna inför valet av ett nytt presidium i fullmäktige i Munkedals kommun.

Varit kontakter

– Vi har varit i kontakt med varandra innan det här mötet, säger han.

Nu återstår att se vad som händer när det är dags att välja kommunalråd och oppositionsråd i Munkedals kommun i december.

LÄS MER: Därför vann SD omröstningen i Munkedal

Det var flera politiker som tog till orda efter valet av fullmäktiges presidium.

– Ja vet inte hur det kommer att bli i Munkedal, sade Rolf Jacobsson (KD), som konstaterade att det här är den andra kommunen i Sverige som fått en ordförande med partibeteckningen Sverigedemokraterna.

– Vi är det största partiet i kommunen och givetvis ska vi ha et inflytande, säger Matheus Enholm (SD).