Tiggeri i Munkedal
Tiggeri i Munkedal Bild: Privat

Tiggeriförbud i Munkedal på återremiss

Det blev inte något beslut om tiggeriförbud i Munkedals kommun i måndags kväll. Det beslut som togs efter votering som slutade 17-17 innebär att ärendet skickas tillbaka till kommunstyrelsen för återremiss. Fredrik Olsson (KD) valde att lägga ner sin röst i voteringen.

ANNONS

Meningarna var delade när det gäller förslaget.

– Det här är ett sätt för oss att sätta ner foten mot organiserad brottslighet så länge inte EU och Sverige tar sitt ansvar. Det här är ett litet steg på den vägen, säger Pontus Reuterbratt (SD) som menade att länderna där tiggarna kommer ifrån måste ta ansvar för sina medborgare.

– Att inte göra något är en falsk godhet. Man går förbi och ger en peng, säger Ann-Sofie Alm (M) som hävdade att det är fel att inte göra något.

Flera politiker hävdade att det underlag som tagits fram inte var komplett och yrkade på återremiss. Kravet tillbakavisades av fullmäktiges ordförande Heikki Klaavuniemi (SD).

ANNONS

Oppositionsrådet Liza Kettil (S) tyckte inte att handlingarna var kompletta utan krävde återremiss av ärendet.

Fel förbjuda fattigdom

– Jag vill också säga att jag är emot förslaget. Det går inte att förbjuda fattigdom. Det här innebär att polisen kommer att ägna tid åt att jaga fattiga människor, säger Liza Kettil.

Owe Göransson (V) kallade förslaget om tiggeriförbud för en skam för Munkedals kommun.

– Det som är lite förvånande är att det här förslaget kommer från en Kristdemokraterna, sade Owe Göransson.

Sitter fast i kriminalitet

Rolf Jacobsson (KD) stod bakom motionen om förbud mot tiggeri. Han stod fast vid sin ståndpunkt att det finns många tiggare som sitter fast i klorna på kriminella nätverk och att han skaffat sig information på många olika sätt.

– Det är väl få saker som påverkat känslor så mycket som det här ärendet. Jag är inte förvånad över yrkandet på återremiss. Det är det enda sättet att hindra det här förslaget i dag, säger Rolf Jacobsson (KD) som försvarade motionen med att han valt att agera på ett sätt dom han anser vara bäst för just Munkedals kommun.

Det förslag som behandlades innebär ett förbud mot tiggeri i Munkedals centrum och i området Stale, handelsområdet Munkeland, Saltkällans och Gårviks badplatser och i de centrala delarna av Dingle, Hällevadsholm och Hedekas. Dessutom behövs tillstånd hos polisen för insamling av pengar i andra delar av kommunen.

ANNONS

Det som nu händer är att ärendet ska kompletteras innan det åter ska upp för behandling i fullmäktige. Det som saknades i ärendet är bland annat kartor som visar var det är tillåtet att dricka alkohol,. något som är en del i de lokala ordningsstadgarna.

ANNONS