Tomtetåget saboterat – i år igen

Tomtetåget har blivit utsatt för skadegörelse. I år igen. Bara veckor innan planerad avfärd.

ANNONS
|

– Ja, nu har vi blivit utsatta för tråkigheter inför årets Tomtetåg igen, säger Dag Legnesjö uppgivet och suckar.

Han är aktiv i Museiföreningen Munkedals Jernväg och arrangerar varje år Tomtetåget. Och det är inte första gången vandalisering sker bara veckor innan tåget ska gå. Förra året skrev Bohusläningen artikeln med rubriken "Sabotage drabbar tomtetåget".

Då hade skyltar och affischer förstörts. Något som orsakade onödiga utgifter för den ideella föreningen.

Inbott och skadegörelse

Nu ska någon eller några ha försökt göra inbrott i lokstallet för att stjäla verktyg. Sedan har det också skett skadegörelse på vagnarna. Bland annat har sätena dragits sönder. Något som upptäcktes under torsdagseftermiddagen.

ANNONS

– Vi är där på dagarna och grejar. Men efter klockan 16 är det väldigt mörkt. Så jag gissar de passar på då. När det är så mörkt kan de jobba på ganska ostört tyvärr, säger Dag Legnesjö och fortsätter;

– Vi har blivit utsatta tidigare och fått rekommendationer om olika åtgärder. Och vi har verkligen försökt, men det kostar en hel del.

Polisen bekräftar att en anmälan har skrivits om ett försök till inbrott.

– Någon gång mellan onsdag eftermiddag och torsdag morgon har någon försök att bryta sig in i lokstallet. Man har hittat brytmärken på dörren men de ska inte ha fått upp den, säger Tobias Land, jourhavande förundersökningsledare.

Tåget kan gå ändå

Tomtetåget är ett årligt tåg som går mellan Åtorp och Tomtebo. Ett populärt inslag, speciellt för barnen, kring jul. På färden bjuds det på rejält med julstämning med tomten och tomtemor, glögg och godis.

Planen är att Tomtetåget ska rulla under första advent-helgen. Och det står fast.

– Vi hoppas vi kan rätta till det hela. Nu blir det några extra timmar på att fixa sådant vi inte vill göra. Men absolut ska vi försöka genomföra Tomtetåget på första advent.

ANNONS